Wody i rolnictwo Afryki
Nil to najdłuższa rzeka Afryki, Jezioro Wiktorii największe, a Tangaika najgłębsze. Te nazwy na pewno pojawią się na sprawdzianie!
Rolnictwo w Afryce ma swoje problemy i sukcesy. Warunki przyrodnicze to głównie minusy: wyżynny teren, pustynia, słabe gleby i klęski żywiołowe jak szarańcza. Plusem jest tania siła robocza.
Poznaj trzy typy rolnictwa: żarowo-odłogowe (wypalanie lasów pod uprawy), plantacyjne (ta sama roślina przez lata) i koczownicze (przepędzanie stad w Sahelu). Pustynnienie to poważny problem - pustynia "wdziera się" na żyzne ziemie.
💡 Ciekawostka: Sahel to przejściowy pas między pustynią a bardziej wilgotnymi terenami.
Przemysł i przykład Etiopii
Afryka jest bogata w surowce mineralne: ropę, złoto, diamenty, miedź, uran. Rozwijają się też nowoczesne usługi jak telekomunikacja i turystyka.
Etiopia leży na Półwyspie Somalijskim ze stolicą w Addis Abebie. To kraj wyżynny o klimacie zwrotnikowym suchym. Uprawia się tam proso, sorgo, kawę i kakao. Hoduje się wielbłądy, kozy i bydło.
Głód w Etiopii ma przyczyny przyrodnicze (klęski żywiołowe, pustynnienie) i społeczne (wysoki przyrost naturalny, ubóstwo, konflikty). Pamiętaj różnicę: głód to brak jedzenia, niedożywienie to za mało kalorii.