Jeziora
Jeziora występują na całym świecie i mogą powstawać w różny sposób. Ich klasyfikacja jest bardzo zróżnicowana i pomaga nam zrozumieć ich charakterystykę oraz rolę w przyrodzie.
Ze względu na ciągłość zasilania, jeziora dzielimy na stałe (zawsze wypełnione wodą), okresowe (wypełnione w określonych porach roku) i epizodyczne (pojawiające się tylko po obfitych opadach). Jeśli chodzi o sposób zasilania, wyróżniamy jeziora odpływowe, przepływowe i bezodpływowe.
Zawartość soli w wodzie pozwala podzielić jeziora na słodkie (poniżej 0,5g/l soli), słonawe i słone (powyżej 35% soli). Natomiast poziom substancji odżywczych wyznacza podział na oligotroficzne (ubogie w substancje odżywcze, ale dobrze natlenione), eutroficzne (bogate w substancje odżywcze) i dystroficzne (zakwaszone, z małą ilością tlenu).
🌊 Pamiętaj: W Polsce najczęściej spotykamy jeziora polodowcowe, które są pozostałością po ostatnim zlodowaceniu - morenowe (jak Śniardwy), rynnowe (długie i wąskie) oraz małe oczka wodne.
Jeziora powstają też na wiele innych sposobów. Jeziora tektoniczne są zwykle długie, wąskie i bardzo głębokie. Jeziora wulkaniczne wypełniają kratery wygasłych wulkanów. Mamy też jeziora deltowe, zakolowe (po dawnych zakrętach rzek), przybrzeżne (odcięte od morza mierzeją), krasowe (powstałe po rozpuszczeniu skał wapiennych) a nawet meteorytowe!