Morze Bałtyckie - charakterystyka i wybrzeża
Bałtyk zajmuje powierzchnię 415 tys. km² i jest bardzo płytki - jego średnia głębokość wynosi zaledwie 52 m! Najgłębszym miejscem jest Głębia Landsort (459 m). Temperatura wody waha się od przyjemnych 22°C latem do -2°C zimą.
Charakterystyczną cechą Bałtyku jest jego niskie zasolenie (tylko 7,5% tego, co w oceanach). Dzieje się tak z kilku powodów: wąskie cieśniny utrudniają wymianę wód z Morzem Północnym, rzeki dostarczają dużo słodkiej wody, a niska temperatura ogranicza parowanie.
Czy wiesz? Największą wyspą na Bałtyku jest Zelandia, na której leży Kopenhaga - stolica Danii.
Bałtyk boryka się z poważnymi problemami środowiskowymi. Zanieczyszczenia przemysłowe, ropa naftowa, ścieki komunalne i nawozy sztuczne powodują nadmierną eutrofizację (przeżyźnienie) wód.
Linia brzegowa Bałtyku jest bardzo urozmaicona. Na południu dominują płaskie, piaszczyste wybrzeża z mierzejami i zalewami. Miejscami występują malownicze wybrzeża klifowe, gdzie morze stopniowo niszczy wysokie brzegi (abrazja). W Szwecji i Finlandii można podziwiać charakterystyczne wybrzeża szkierowe, powstałe przez zatopienie obszarów polodowcowych.