Charakterystyka Morza Bałtyckiego
Bałtyk to morze szelfowe, które powstało przez zalanie płytkiej części dna. Jego średnia głębokość wynosi tylko 52 m! Głębsze miejsca nazywamy basenami lub głębiami, a najpłytsze (kilka metrów) to płycizny.
Linia brzegowa Bałtyku jest bardzo urozmaicona. Występują tu trzy główne rodzaje wybrzeży: mierzejowo-zalewowe, klifowe (wysokie, niszczone przez abrazję) oraz szerowe.
Bałtyk jest morzem chłodnym i mało słonym. Latem temperatura wody na południu dochodzi do 18°C (w zatokach nawet do 22°C), a na północy tylko do 13°C. Średnie zasolenie wynosi zaledwie 7,5‰, co jest wyjątkowo niskie jak na morze.
Ciekawostka: Niskie zasolenie Bałtyku wynika z trzech głównych czynników: utrudnionej wymiany wód z oceanem przez wąskie cieśniny, dużego dopływu słodkiej wody z rzek oraz niewielkiego parowania z powodu niskiej temperatury wody.
Państwa leżące nad Bałtykiem to: Polska, Niemcy, Dania, Szwecja, Finlandia, Litwa, Łotwa, Estonia i Rosja. Największe wyspy to Olandia, Sarema, Zelandia, Hiuma i Gotlandia.