Produkcja roślinna w Polsce
Użytkowanie ziemi w Polsce ściśle zależy od warunków przyrodniczych. Aż 60% powierzchni naszego kraju to użytki rolne, czyli tereny wykorzystywane do produkcji rolniczej - grunty orne, łąki, pastwiska i sady.
Największą część polskich upraw stanowią zboża - zajmują ponad 70% wszystkich upraw! Na pierwszym miejscu jest pszenica, która wymaga dobrych gleb i najczęściej uprawiana jest na Żuławach Wiślanych, Nizinie Śląskiej i Wyżynie Lubelskiej. Popularne jest też pszenżyto - ciekawa krzyżówka pszenicy i żyta, która jest odporna na zmiany pogody i nie ma dużych wymagań glebowych. Żyto i jęczmień to kolejne ważne zboża w Polsce - z jęczmienia produkuje się między innymi paszę i piwo.
Ważnym elementem polskiego rolnictwa są też ziemniaki, chociaż ich uprawa zmniejsza się z roku na rok. Z kolei wśród roślin przemysłowych królują rzepak i burak cukrowy. Rzepak zajmuje prawie 8% areału upraw i służy do produkcji oleju, biopaliw i pasz. Burak cukrowy ma większe wymagania glebowe, dlatego uprawiany jest w wybranych regionach jak Żuławy Wiślane czy Wyżyna Lubelska.
Ciekawostka! Pszenżyto to typowo polski sukces - zostało wyhodowane w naszym kraju jako zboże łączące odporność żyta z wysoką wartością odżywczą pszenicy.