Podstawy gospodarki i rolnictwa
Gospodarka obejmuje wszystkie działania związane z wytwarzaniem produktów (np. żywności) oraz świadczeniem usług. Rolnictwo, jako jej część, zajmuje się uprawą roślin i hodowlą zwierząt.
Na rozwój rolnictwa wpływają dwa rodzaje warunków. Warunki przyrodnicze to klimat, ukształtowanie terenu i rodzaj gleb. Warunki pozaprzyrodnicze obejmują zamożność państwa, politykę rolną, wielkość gospodarstw i poziom mechanizacji.
💡 Mechanizacja rolnictwa (używanie maszyn zamiast pracy ręcznej) jest kluczowym czynnikiem, który sprawia, że duńskie rolnictwo jest tak wydajne!
Rolnictwo Danii
Dania to kraj nizinny z łagodnym klimatem morskim. Mimo średnio żyznych gleb, rolnictwo Danii jest bardzo wydajne dzięki wysokiej mechanizacji. Użytki rolne zajmują aż 3/4 powierzchni kraju!
W Danii dominują duże gospodarstwa rolne, które uprawiają głównie zboża. Chociaż kraj jest niewielki, znajduje się w czołówce producentów żywności w Unii Europejskiej. Hodowla w Danii koncentruje się na bydle i trzodzie chlewnej, a dzięki paszom wysokiej jakości, produkcja mleka i mięsa jest bardzo wydajna.
Rolnictwo Węgier
Węgry również są krajem nizinnym z żyznymi glebami (czarnoziemy, gleby płowe i brunatne). Klimat jest cieplejszy niż w Danii, ale bardziej suchy. Rolnictwo Węgier rozwijało się inaczej ze względu na uwarunkowania historyczne.
Na Węgrzech dominują małe gospodarstwa, a użytki rolne zajmują około 2/3 powierzchni kraju. Uprawia się głównie zboża, buraki cukrowe i słoneczniki. Znaczną część gruntów zajmują także sady, winnice i uprawy warzyw. W przeciwieństwie do Danii, mechanizacja rolnictwa na Węgrzech jest mniej zaawansowana.
Ciekawostki geograficzne
Dania może pochwalić się wyjątkowym mostem o długości prawie 8 km, który łączy Kopenhagę ze szwedzkim miastem Halmstad. Z kolei Węgry, mimo braku dostępu do morza, mają swoje "węgierskie morze" - jezioro Balaton, które jest największym w Europie Środkowej.