Gospodarka i warunki rozwoju rolnictwa
Gospodarka obejmuje wszystkie działania związane z wytwarzaniem produktów (jak żywność) oraz świadczeniem usług. Rolnictwo, które dostarcza nam żywność i surowce, rozwija się dzięki dwóm rodzajom warunków.
Na rozwój rolnictwa wpływają warunki przyrodnicze (klimat, ukształtowanie powierzchni, gleby) oraz pozaprzyrodnicze (polityka rolna państwa, wielkość gospodarstw, wykształcenie rolników, nowoczesne metody upraw i mechanizacja).
Czy wiesz, że? Mechanizacja rolnictwa w Danii jest jedną z najbardziej zaawansowanych w Europie, co sprawia, że kraj ten, mimo niewielkiej powierzchni, jest ważnym producentem żywności!
Rolnictwo Danii
Dania to kraj nizinny z klimatem umiarkowanym ciepłym morskim. Występują tam średnio żyzne gleby płowe i mniej żyzne gleby bielicowe. Mimo to duńskie rolnictwo jest bardzo wydajne!
W Danii dominują duże gospodarstwa, a rolnictwo jest wysoko zmechanizowane. Aż 2/3 powierzchni kraju to użytki rolne. Ważne są uprawy zbóż, ale Dania słynie przede wszystkim z hodowli bydła i trzody chlewnej.
Dania, choć jest małym krajem, znajduje się w czołówce producentów żywności w Unii Europejskiej. Wszystko dzięki nowoczesnym metodom upraw i hodowli oraz stosowaniu pasz wysokiej jakości.
Rolnictwo Węgier
Węgry to również kraj nizinny z żyznymi czarnoziemami, glebami płowymi i brunatnymi. Klimat jest tam cieplejszy niż w Danii, ale bardziej suchy (umiarkowany ciepły kontynentalny).
Na Węgrzech dominują małe gospodarstwa, a użytki rolne zajmują około 2/3 powierzchni kraju. Warunki pozaprzyrodnicze rozwoju rolnictwa są gorsze niż w Danii z powodów historycznych.
Wśród upraw węgierskich dominują zboża, buraki cukrowe i słoneczniki. Znaczną część zajmują też sady, winnice i uprawy warzyw. Choć Węgry nie mają dostępu do morza, mają za to Balaton - największe jezioro w środkowej i zachodniej Europie, nazywane "węgierskim morzem".