Rolnictwo Danii i Węgier
Rolnictwo to uprawa roślin i hodowla zwierząt, która wygląda bardzo różnie w różnych krajach. Dania i Węgry to doskonałe przykłady, jak warunki naturalne i historyczne wpływają na rozwój tej branży.
W Danii rolnictwu sprzyjają niziny rozciągające się na całym terytorium kraju oraz klimat ciepły umiarkowany morski. Co więcej, to zamożny kraj z dobrze wykształconymi rolnikami, którzy mogą liczyć na wsparcie Unii Europejskiej. Dzięki temu mają wysokie zmechanizowanie i duże gospodarstwa.
Niemal 2/3 powierzchni Danii to tereny rolne! Najważniejsze są uprawy zbóż, hodowla bydła i trzody chlewnej. To sprawia, że Dania to jeden z największych eksporterów produktów rolnych w Europie.
Węgry również leżą na nizinach i mają żyzne gleby brunatne i płowe oraz klimat ciepły umiarkowany kontynentalny. Jednak dopiero pod koniec ubiegłego wieku gospodarstwa trafiły w ręce prywatnych właścicieli, którzy od tamtego czasu stale je ulepszają.
Ciekawostka: Na Węgrzech dominują małe gospodarstwa, które specjalizują się w uprawie zbóż, buraków cukrowych, słoneczników oraz prowadzeniu sadów, winnic i upraw warzyw.