Uprawa i hodowla w Polsce
W naszym kraju uprawia się wiele roślin, takich jak pszenica, żyto, jęczmień, owies, ziemniaki, rzepak i burak cukrowy. Nie możemy też zapomnieć o owocach i warzywach! Te uprawy są możliwe dzięki użytkom rolnym, które zajmują aż 60% powierzchni Polski.
Najlepsze warunki do uprawy roślin znajdziesz na Wyżynie Lubelskiej, Nizinie Śląskiej, Kujawach oraz Żuławach Wiślanych. To właśnie te regiony są naszymi rolniczymi "superbohaterami" ze względu na świetne warunki glebowe i klimatyczne.
Hodowla zwierząt to drugi filar polskiego rolnictwa. W Polsce hoduje się głównie trzodę chlewną (świnie), bydło (krowy), drób (kury, kaczki, indyki), owce, konie oraz zwierzęta futerkowe. Pogłowie, czyli liczba zwierząt danego gatunku na określonym obszarze, jest ważnym wskaźnikiem rozwoju hodowli.
Ciekawostka: Dlaczego niektóre regiony Polski specjalizują się w konkretnych uprawach? To nie przypadek! Decydują o tym gleba, klimat, ukształtowanie terenu i tradycje rolnicze danego obszaru.