Typy użytkowe kóz
Każdy typ kóz ma unikalne cechy, które czynią je wartościowymi w określonej dziedzinie. Zaczniemy od kóz typu wełnistego, które są reprezentowane przez zaledwie dwie rasy: angorską i rosyjską wełnistą. Mają one drobną budowę ciała, a ich ciało pokryte jest wełną o długości 20-25 cm. Cechuje je plenność na poziomie 100-110%.
Kozy typu mlecznego wyróżniają się łagodnym temperamentem i dużym wzrostem - kozły mogą osiągać nawet 100 cm w kłębie i ważyć do 120 kg. Najważniejszą cechą jest dobrze rozwinięte wymię, dzięki któremu mogą dawać nawet do 2000 kg mleka w laktacji! To czyni je niezwykle wartościowymi w gospodarstwach nastawionych na produkcję mleka.
Typ mięsny obejmuje bardzo dużą liczbę zróżnicowanych ras - od pierwotnych, przez karłowate, po szlachetne. Te kozy mogą osiągać do 90 cm wysokości i 95 kg wagi. Charakteryzują się wysoką plennością (do 200%) i płodnością, dając nawet 3 mioty w ciągu 2 lat. Osiągają dobre przyrosty dzienne (do 200g) i ponad 60% wydajności rzeźnej.
Ciekawostka: Kozy typu wszechstronnego są świetnie przystosowane do lokalnych warunków. Produkują od 150 do 500 kg mleka w laktacji i jednocześnie dostarczają mięsa. Przykładem takich ras są kozy anglo-nubijskie, turyńskie leśne czy walliserskie czarnoszyje.