Aminokwasy - budowa i właściwości
Aminokwasy to związki organiczne zbudowane z węgla, wodoru, tlenu, azotu i czasem siarki. Ich cechą charakterystyczną jest obecność dwóch ważnych grup funkcyjnych: zasadowej grupy aminowej −NH2 oraz kwasowej grupy karboksylowej −COOH.
W zależności od pH środowiska, aminokwasy mogą występować w formie różnych jonów: kationów (w środowisku kwaśnym), jonów obojnaczych (przy pH równym punktowi izoelektrycznemu) lub anionów (w środowisku zasadowym). Ta zdolność do zmiany ładunku jest bardzo istotna dla ich funkcji biologicznych.
Aminokwasy dzielimy na białkowe (tworzące białka) i niebiałkowe. Ze względu na właściwości podstawników rozróżniamy aminokwasy obojętne, kwasowe (z dodatkowymi grupami karboksylowymi) i zasadowe (z dodatkowymi grupami aminowymi). Natomiast ze względu na powinowactwo do wody wyróżniamy aminokwasy hydrofilowe (polarne, "lubiące wodę") oraz hydrofobowe (niepolarne).
⚡ Czy wiesz, że? Podstawnik łanˊcuchboczny−R nadaje każdemu aminokwasowi unikalne właściwości. To właśnie różnice w podstawnikach decydują o tym, jaką funkcję będzie pełnił dany aminokwas w organizmie.