Budowa i odżywianie pajęczaków
Pajęczaki to głównie zwierzęta lądowe, których ciało chroni chitynowy oskórek. Ta naturalna zbroja nie tylko zabezpiecza je przed uszkodzeniami, ale też zapobiega utracie wody i działa jako zewnętrzny szkielet.
Ciało pajęczaków składa się z dwóch głównych części: głowotułowia i odwłoka. Na głowotułowiu znajdziesz szczególne narządy: szczękoczułki i nogogłaszczki. Co ciekawe, pajęczaki nie mają czułków, ale posiadają aż 4 pary odnóży krocznych!
Sposób odżywiania pająków jest naprawdę niezwykły. Zamiast zjadać ofiary w całości, oblewają je specjalną substancją bogatą w enzymy trawienne. Enzymy zamieniają tkanki ofiary w płyn, który pająk może później wypić. To jak zrobienie koktajlu z obiadu!
Ciekawostka: Oskórek pajęczaków jest tak skuteczny w zatrzymywaniu wody, że umożliwił tym zwierzętom opanowanie suchych środowisk, w których inne bezkręgowce nie mogłyby przetrwać.