Budowa i rodzaje lipidów
Lipidy dzielą się na dwie główne grupy: proste (jak tłuszcze i woski) oraz złożone (jak fosfolipidy). Dodatkowo mamy lipidy izoprenowe - steroidy i karotenoidy.
Konsystencja lipidów zależy od ich budowy. Jeśli mają nasycone kwasy tłuszczowe (bez wiązań podwójnych), są stałe w temperaturze pokojowej. Gdy są nienasycone (z wiązaniami podwójnymi), pozostają płynne - stąd olej jest ciekły, a smalec stały.
Trójglicerydy powstają przez połączenie glicerolu z trzema kwasami tłuszczowymi. To najważniejszy sposób magazynowania energii w organizmie. Woski pełnią funkcję ochronną - na przykład chronią liście roślin przed wysychaniem.
Fosfolipidy to podstawa wszystkich błon biologicznych. Mają specjalną budowę - "głowę" lubiącą wodę i "ogon" jej unikający, dzięki czemu tworzą dwuwarstwę w błonie komórkowej.