Budowa i funkcje lipidów
Lipidy składają się głównie z węgla, wodoru i tlenu, choć niektóre mogą zawierać również azot i fosfor. Ze względu na swoją niepolarną budowę są hydrofobowe (odpychają wodę) i mają mniejszą gęstość niż woda, dzięki czemu tworzą na jej powierzchni oddzielną warstwę.
Lipidy możemy podzielić na trzy główne grupy. Lipidy proste to tłuszcze właściwe i woski. Lipidy złożone obejmują fosfolipidy i glikolipidy. Natomiast do lipidów izoprenowych zaliczamy steroidy i karotenoidy.
Tłuszcze właściwe (triglicerydy) są estrami glicerolu i kwasów tłuszczowych. Glicerol, mający trzy grupy hydroksylowe, może utworzyć wiązania estrowe z trzema cząsteczkami kwasów tłuszczowych. Kwasy te mają długie łańcuchy węglowodorowe zakończone grupą karboksylową.
Ciekawostka: Kwasy tłuszczowe dzielimy na nasycone (bez wiązań podwójnych między atomami węgla) i nienasycone (zawierające co najmniej jedno wiązanie podwójne). Nienasycone kwasy tłuszczowe są zazwyczaj zdrowsze dla naszego organizmu!