Biologia /

budowa i funkcje układu pokarmowego

budowa i funkcje układu pokarmowego

 вимона билкат
aminowa
1. przewód pokarmowy - ściana przewodu składa się z czterech warstw:
→jama ustna
-
-
prowadzi
Szpara ustna
ograniczon

budowa i funkcje układu pokarmowego

user profile picture

Olga;)

1325 Followers

Udostępnij

Zapisz

421

 

8/3

Notatka

:)

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

вимона билкат aminowa 1. przewód pokarmowy - ściana przewodu składa się z czterech warstw: →jama ustna - - prowadzi Szpara ustna ograniczona wargami ograniczona przez policzki, podniebienie i dno jamy ustnej znajdują się zęby. ● •podzielony na odcinki, w których zachodzą kolejne etapy obróbki pokarmu (utatwienie trawienia) • fragmentacja pobranego pokarmu - większa powierzchnia z enzymami korona- szyjka korzeń ·cement-pokrywa zębinę w części korzeniowej -ozębna - otacza cały korzeń przytwierdzając ząb do zębodoku osadzone na tukach zębowych szczęk i żuchwy typy zębów: T siekacze odgryzanie kawałków pokarmu • dwie generacje zębów. 20 zębów mlecznych (nie mają korzenia) ·szkliwo-chroni ząb przed uszkodzeniami -zębina - oparcie dla pozostałych tkanek zęba - miazga - silnie unaczyniona i unerwiona, udział w odżywianiu zębów na dnie znajduje się język Hanka Łączna wina - otrzewna - błona surowicza pokryta mezodermalnym inny cont chroni przewód pokarmowy oddziela go nabłonkiem; narządów ·bbona mięśniowa składa się z mięśni gbadkich; skurcze powodują przesuwanie się treści pokarmowej i mieszanie się jej 12 enzymami trawiennymi jama ustna. - błona podśluzowa-warstwa tkanki łącznej, zawierającej naczynia krwionośne i limfatyczne oraz nerwy gardto- -błona śluzowa-tworzą m.in. komórki nabbonkowe wydzielające śluz kty rozgryzanie pokarmu ● uchodzą przewody ślinianek Funkcje -przed trionowe i trzonowe miażdżą i rozcierają pokarm formowanie i potykanie kęsów pokarmu pokryty błoną śluzową - wytwarza brodawki językowe mechaniczne • nadają szorstkość powierzchni języka lutatwienie formowania Kesow) należą brodawki nitkowate wydzielają ślinę pobieranie i mechaniczne rozdrabnianie pokarmu formowanie kęsów pokarmowych odbieranie bodźców smakowych 32 zęby state silnie umięśniony (mięśnie poprzecznie prążkowane szkieletowe) wstępne trawienie węglowodanów (przy udziale amylazy ślinowej) ochrona przed drobnoustrojami - dzięki lizozymowi zawartemu w ślinie ślinianki. żołądek- trzustka- Pęcherzyk żółciowy jelito grube- jelito cienkie- podniebienie twarde wyrostek. robaczkowy wątroba smakowe · · odbierają bodźce...

Więcej zabawy podczas nauki z nami

Pomoc w odrabianiu zadań domowych

Dzięki funkcji zadawania pytań możesz w każdej chwili zadać pytanie i uzyskać odpowiedź od innych uczniów.

Ucz się razem z innymi

Dzięki Knowunity otrzymujesz materiały do nauki od innych w nowoczesny i wygodny sposób, aby jak najlepiej się uczyć. Tutaj uczniowie dzielą się swoją wiedzą, wymieniają się pomysłami i pomagają sobie nawzajem.

Bezpieczne i sprawdzone

Niezależnie od tego, czy chodzi o streszczenia, ćwiczenia czy notatki, Knowunity gromadzi wszystkie treści i tworzy bezpieczne środowisko nauki, do którego dziecko może mieć dostęp w dowolnym momencie.

Pobierz aplikację

Alternatywny zapis:

smakowe - dzięki kubkom smakowym • należą brodawki grzybowate, liściaste i okolone przełyk migdałki- warga- dziąska podniebienie miękkie јегусчек podniebienne јегук- zęby- odbyt DRAM →gardko wspólny odcinek układu pokarmowego i oddechowego 2 pokarm przechodzi z jamy ustnej przez gardło do przełyku i następnie trafia do żołądka - połykanie - odruch polegający na przemieszczeniu kęsu pokarmu poprzez gardło do przełyku rozpoczyna się, gdy nawilżony i przerzuty pokarm jest lokowany w podniebienie miękkie unosi się, kęs vostaje dociśnięty do tylnej tylnej części jamy ustnej ściany gardła kes przy udziale mięśni trafia do przełyku krtań unosi się i nagłośnia zamyka wejście do tchawicy (zapobiega zadtawieniu się) - → przełyk deugi, elastyczny przewód umożliwia przemieszczanie pokarmu dzięki rytmicznie kurczącym się mięśniom przechodzi przez otwór w przeponie ● → żołądek - worek mięśniowy o pojemności ok. 1,5 litra (1,5dm³) bbona śluzowa silnie pofałdowana w zagłębieniach fakdów zlokalizowane są ujścia gruczoków żołądkowych - ● ● sok iokądkowy ● produkują śhr; kwas solny, enzymy trawienne J chroni ścianę iołądka przed samostrawieniem przez sok żołądkowy przenikać przez nią może woda, elektrolity, cukry proste, alkohol i niektóre leki ● odczyn kwasowy (pH 1-2) skład: H₂0 Naci KCL ● HCL • aktywuje pepsynogen do pepsyny • wspomaga wchbanianie wapnia i żelaza niszczy drobnoustroje • odpowiada za denaturację biatek · najdłuższy odcinek układu pokarmowego (dkugość ok. 6m) funkcje trawienie treści pokarmowej opuszczającej żołądek wchtanianie rozłożonych produktów obrona przeciw drobnoustrojami chorobotwórczymi blona śluzowa · enzymy trawienne (lipaza żołądkowa; pepsynogen; rennina) skurcze perystaltyczne przekształcają pokarm w płynną miazgę pokarmową → jelito cienkie silnie pofałdowana wytwarza kosmki jelitowe (palczaste wypustki) - • wyróżnia się trzy odcinki: dwunastnica przekyk- odíwiernik- dwunastnica- proenzym, który jest aktywowany do pepsyny nabkonek jednowarstwowy walcowaty - utworzony z enterocytów powierzchnie enterocytów granicząca ze światłem jelita inaczej podpuszczka; rozkłada kazeinę (białko mleka); występuje u noworodków i niemowląt wpust- ma mikrokosmki □ uchodzą przewody wyprowadzające trzustki i wątroby intensywny proces trawienia tworzą rąbek szczoteczkowy dno żołądka trzon zwiększenie powierzchni trawienia i wchłaniania substancji pokarmowych - - - . - O najlepiej wykształcone i liczne fałdy okrężne oraz największą ilość kosmków →→ wchłanianie składników pokarmowych jelito kręte о койсоше procesy trawienia wchłanianie składników pokarmowych, które nie zostały wchłonięte □ wchkanianie witaminy B₁2 □ duża ilość grudek chłonnych → niszczenie patogenów trawienie odbywa się częściowo świetle jelita, strawiony pokarm ma postać białego płynu, z którego substancje odżywcze wchłaniane są do krwi i limfy → jelito grube ● . jelito czcze dalsze trawienie ● końcowa część układu pokarmowego (długość około 1,5m) w miejscu, gdzie jelito cienkie przechodzi w jelito grube znajduje się zastawka krętnico-kątnicza funkcje formowanie mas katowych wchłanianie wody, soli mineralnych i niektórych witamin siedlisko licznych bakterii, które tworzą mikrobiom wyróżnia się trzy odcinki: jelito ślepe zawiera wyrostek robaczkowy bbona śluzowa ● . działa ióké i składniki soku trzustkowego (NaHCO3 i enzymy trawienne) zmienia odczyn treści pokarmowej 2 kwasowej na zasadową okrężnica odbytnica - zakończona odbyłem ● nie zawiera kosmków - gruczoty wydzielają dużo śluzu - ułatwia przesuwanie zawartości jelita i formowanie kału mikrobiom - wszystkie mikroorganizmy żyjące w organizmie człowieka Funkcje □ zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych przeprowadza fermentację i rozkłada błonnik wytwarza witaminę H i witaminę K umożliwia prawidłowy rozwój układu odpornościowego о соркуша rozwój i właściwe funkcjonowanie układu nerwowego de fekacja (oddawanie kału) podlega regulacji ośrodków nerwowych umiejscowionych 2. gruczoty układu pokarmowego → ślinianki skład . • podjęzykowe podiuchwowe prryuszne produkują ślinę □woda a częściowo w rąbku szczoteczkowym. na działają enzymy rabka szczoteczkowego przytwierdzone do blon enterocytów podniebienne językowe wargowe policzkowe przewodami wyprowadzającymi uchodzi do jamy ustnej skład główne, duże gruczoły zwilża pokarm Sole mineralne przeciwciała IgA- chronią przed drobnoustrojami zabezpiecza cofaniu się treści pokarmowej 2 jelita grubego w odcinku krzyżowym rdzenia kręgowego -> trzustka produkuje sok trzustkowy przewodem trzustkowym uchodzi do dwunastnicy odczyn zasadowy skład ● □amylaza ślinowa - rozpoczyna trawienie skrobi i glikogenu ☐ Lipaza ślinowa - trawi tłuszcze występujące w postaci naturalnej emulsji lizozym - niszczy ściany komórkowe bakterii odczyn obojętny . □amylaza trzustkowa - kontynuuje trawienie skrobi i glikogenu о Ирага trrustkowa trawi tłuszcze zemulgowane przez żóté trypsyna, chymotrypsyna, karboksypeptydaza - kontynuują trawienie biabek produkuje i wydziela hormony regulujące poziom glukozy we krwi (insulinę i I obniża → wątroba - połączona przewodem wątrobowym z pęcherzykiem żółciowym centrum metaboliczne organizmu Funkcje ● glukagon) magazynuje glikogen; w razie potrzeby rozklada magazynuje witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i niektóre pierwiastki przekształca amoniak w mocznik neutralizuje związki toksyczne (przeprowadza detoksykację) uczestniczy w rozkładzie erytrocytów, a następnie hemoglobiny do barwników żółciowych wytwarza ciepbo • produkuje żółć □ składa się z wody, kwasów żółciowych, cholesterolu, fosfolipidów i barwników żółciowych powodują emulgowanie tłuszczy rozbijanie ich na mniejsze krople - ułatwienie rozkładu przez lipazy □ właściwości przeczyszczające i zobojętniania kwaśnej treści pokarmowej podwyższa

Biologia /

budowa i funkcje układu pokarmowego

budowa i funkcje układu pokarmowego

user profile picture

Olga;)

1325 Followers
 

8/3

Notatka

Ta zawartość jest dostępna tylko w aplikacji Knowunity.

 вимона билкат
aminowa
1. przewód pokarmowy - ściana przewodu składa się z czterech warstw:
→jama ustna
-
-
prowadzi
Szpara ustna
ograniczon

Otwórz aplikację

:)

Podobne notatki

user profile picture

4

procesy trawienia i wchłaniania (przeczytaj opis)

Know procesy trawienia i wchłaniania (przeczytaj opis) thumbnail

16

 

3

user profile picture

5

układ pokarmowy

Know układ pokarmowy thumbnail

8

 

7

user profile picture

2

Układ pokarmowy

Know Układ pokarmowy thumbnail

2

 

2

user profile picture

4

Gady

Know Gady thumbnail

361

 

2

вимона билкат aminowa 1. przewód pokarmowy - ściana przewodu składa się z czterech warstw: →jama ustna - - prowadzi Szpara ustna ograniczona wargami ograniczona przez policzki, podniebienie i dno jamy ustnej znajdują się zęby. ● •podzielony na odcinki, w których zachodzą kolejne etapy obróbki pokarmu (utatwienie trawienia) • fragmentacja pobranego pokarmu - większa powierzchnia z enzymami korona- szyjka korzeń ·cement-pokrywa zębinę w części korzeniowej -ozębna - otacza cały korzeń przytwierdzając ząb do zębodoku osadzone na tukach zębowych szczęk i żuchwy typy zębów: T siekacze odgryzanie kawałków pokarmu • dwie generacje zębów. 20 zębów mlecznych (nie mają korzenia) ·szkliwo-chroni ząb przed uszkodzeniami -zębina - oparcie dla pozostałych tkanek zęba - miazga - silnie unaczyniona i unerwiona, udział w odżywianiu zębów na dnie znajduje się język Hanka Łączna wina - otrzewna - błona surowicza pokryta mezodermalnym inny cont chroni przewód pokarmowy oddziela go nabłonkiem; narządów ·bbona mięśniowa składa się z mięśni gbadkich; skurcze powodują przesuwanie się treści pokarmowej i mieszanie się jej 12 enzymami trawiennymi jama ustna. - błona podśluzowa-warstwa tkanki łącznej, zawierającej naczynia krwionośne i limfatyczne oraz nerwy gardto- -błona śluzowa-tworzą m.in. komórki nabbonkowe wydzielające śluz kty rozgryzanie pokarmu ● uchodzą przewody ślinianek Funkcje -przed trionowe i trzonowe miażdżą i rozcierają pokarm formowanie i potykanie kęsów pokarmu pokryty błoną śluzową - wytwarza brodawki językowe mechaniczne • nadają szorstkość powierzchni języka lutatwienie formowania Kesow) należą brodawki nitkowate wydzielają ślinę pobieranie i mechaniczne rozdrabnianie pokarmu formowanie kęsów pokarmowych odbieranie bodźców smakowych 32 zęby state silnie umięśniony (mięśnie poprzecznie prążkowane szkieletowe) wstępne trawienie węglowodanów (przy udziale amylazy ślinowej) ochrona przed drobnoustrojami - dzięki lizozymowi zawartemu w ślinie ślinianki. żołądek- trzustka- Pęcherzyk żółciowy jelito grube- jelito cienkie- podniebienie twarde wyrostek. robaczkowy wątroba smakowe · · odbierają bodźce...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Więcej zabawy podczas nauki z nami

Pomoc w odrabianiu zadań domowych

Dzięki funkcji zadawania pytań możesz w każdej chwili zadać pytanie i uzyskać odpowiedź od innych uczniów.

Ucz się razem z innymi

Dzięki Knowunity otrzymujesz materiały do nauki od innych w nowoczesny i wygodny sposób, aby jak najlepiej się uczyć. Tutaj uczniowie dzielą się swoją wiedzą, wymieniają się pomysłami i pomagają sobie nawzajem.

Bezpieczne i sprawdzone

Niezależnie od tego, czy chodzi o streszczenia, ćwiczenia czy notatki, Knowunity gromadzi wszystkie treści i tworzy bezpieczne środowisko nauki, do którego dziecko może mieć dostęp w dowolnym momencie.

Pobierz aplikację

Knowunity

Dziel się wiedzą

Otwórz aplikację

Alternatywny zapis:

smakowe - dzięki kubkom smakowym • należą brodawki grzybowate, liściaste i okolone przełyk migdałki- warga- dziąska podniebienie miękkie јегусчек podniebienne јегук- zęby- odbyt DRAM →gardko wspólny odcinek układu pokarmowego i oddechowego 2 pokarm przechodzi z jamy ustnej przez gardło do przełyku i następnie trafia do żołądka - połykanie - odruch polegający na przemieszczeniu kęsu pokarmu poprzez gardło do przełyku rozpoczyna się, gdy nawilżony i przerzuty pokarm jest lokowany w podniebienie miękkie unosi się, kęs vostaje dociśnięty do tylnej tylnej części jamy ustnej ściany gardła kes przy udziale mięśni trafia do przełyku krtań unosi się i nagłośnia zamyka wejście do tchawicy (zapobiega zadtawieniu się) - → przełyk deugi, elastyczny przewód umożliwia przemieszczanie pokarmu dzięki rytmicznie kurczącym się mięśniom przechodzi przez otwór w przeponie ● → żołądek - worek mięśniowy o pojemności ok. 1,5 litra (1,5dm³) bbona śluzowa silnie pofałdowana w zagłębieniach fakdów zlokalizowane są ujścia gruczoków żołądkowych - ● ● sok iokądkowy ● produkują śhr; kwas solny, enzymy trawienne J chroni ścianę iołądka przed samostrawieniem przez sok żołądkowy przenikać przez nią może woda, elektrolity, cukry proste, alkohol i niektóre leki ● odczyn kwasowy (pH 1-2) skład: H₂0 Naci KCL ● HCL • aktywuje pepsynogen do pepsyny • wspomaga wchbanianie wapnia i żelaza niszczy drobnoustroje • odpowiada za denaturację biatek · najdłuższy odcinek układu pokarmowego (dkugość ok. 6m) funkcje trawienie treści pokarmowej opuszczającej żołądek wchtanianie rozłożonych produktów obrona przeciw drobnoustrojami chorobotwórczymi blona śluzowa · enzymy trawienne (lipaza żołądkowa; pepsynogen; rennina) skurcze perystaltyczne przekształcają pokarm w płynną miazgę pokarmową → jelito cienkie silnie pofałdowana wytwarza kosmki jelitowe (palczaste wypustki) - • wyróżnia się trzy odcinki: dwunastnica przekyk- odíwiernik- dwunastnica- proenzym, który jest aktywowany do pepsyny nabkonek jednowarstwowy walcowaty - utworzony z enterocytów powierzchnie enterocytów granicząca ze światłem jelita inaczej podpuszczka; rozkłada kazeinę (białko mleka); występuje u noworodków i niemowląt wpust- ma mikrokosmki □ uchodzą przewody wyprowadzające trzustki i wątroby intensywny proces trawienia tworzą rąbek szczoteczkowy dno żołądka trzon zwiększenie powierzchni trawienia i wchłaniania substancji pokarmowych - - - . - O najlepiej wykształcone i liczne fałdy okrężne oraz największą ilość kosmków →→ wchłanianie składników pokarmowych jelito kręte о койсоше procesy trawienia wchłanianie składników pokarmowych, które nie zostały wchłonięte □ wchkanianie witaminy B₁2 □ duża ilość grudek chłonnych → niszczenie patogenów trawienie odbywa się częściowo świetle jelita, strawiony pokarm ma postać białego płynu, z którego substancje odżywcze wchłaniane są do krwi i limfy → jelito grube ● . jelito czcze dalsze trawienie ● końcowa część układu pokarmowego (długość około 1,5m) w miejscu, gdzie jelito cienkie przechodzi w jelito grube znajduje się zastawka krętnico-kątnicza funkcje formowanie mas katowych wchłanianie wody, soli mineralnych i niektórych witamin siedlisko licznych bakterii, które tworzą mikrobiom wyróżnia się trzy odcinki: jelito ślepe zawiera wyrostek robaczkowy bbona śluzowa ● . działa ióké i składniki soku trzustkowego (NaHCO3 i enzymy trawienne) zmienia odczyn treści pokarmowej 2 kwasowej na zasadową okrężnica odbytnica - zakończona odbyłem ● nie zawiera kosmków - gruczoty wydzielają dużo śluzu - ułatwia przesuwanie zawartości jelita i formowanie kału mikrobiom - wszystkie mikroorganizmy żyjące w organizmie człowieka Funkcje □ zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych przeprowadza fermentację i rozkłada błonnik wytwarza witaminę H i witaminę K umożliwia prawidłowy rozwój układu odpornościowego о соркуша rozwój i właściwe funkcjonowanie układu nerwowego de fekacja (oddawanie kału) podlega regulacji ośrodków nerwowych umiejscowionych 2. gruczoty układu pokarmowego → ślinianki skład . • podjęzykowe podiuchwowe prryuszne produkują ślinę □woda a częściowo w rąbku szczoteczkowym. na działają enzymy rabka szczoteczkowego przytwierdzone do blon enterocytów podniebienne językowe wargowe policzkowe przewodami wyprowadzającymi uchodzi do jamy ustnej skład główne, duże gruczoły zwilża pokarm Sole mineralne przeciwciała IgA- chronią przed drobnoustrojami zabezpiecza cofaniu się treści pokarmowej 2 jelita grubego w odcinku krzyżowym rdzenia kręgowego -> trzustka produkuje sok trzustkowy przewodem trzustkowym uchodzi do dwunastnicy odczyn zasadowy skład ● □amylaza ślinowa - rozpoczyna trawienie skrobi i glikogenu ☐ Lipaza ślinowa - trawi tłuszcze występujące w postaci naturalnej emulsji lizozym - niszczy ściany komórkowe bakterii odczyn obojętny . □amylaza trzustkowa - kontynuuje trawienie skrobi i glikogenu о Ирага trrustkowa trawi tłuszcze zemulgowane przez żóté trypsyna, chymotrypsyna, karboksypeptydaza - kontynuują trawienie biabek produkuje i wydziela hormony regulujące poziom glukozy we krwi (insulinę i I obniża → wątroba - połączona przewodem wątrobowym z pęcherzykiem żółciowym centrum metaboliczne organizmu Funkcje ● glukagon) magazynuje glikogen; w razie potrzeby rozklada magazynuje witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i niektóre pierwiastki przekształca amoniak w mocznik neutralizuje związki toksyczne (przeprowadza detoksykację) uczestniczy w rozkładzie erytrocytów, a następnie hemoglobiny do barwników żółciowych wytwarza ciepbo • produkuje żółć □ składa się z wody, kwasów żółciowych, cholesterolu, fosfolipidów i barwników żółciowych powodują emulgowanie tłuszczy rozbijanie ich na mniejsze krople - ułatwienie rozkładu przez lipazy □ właściwości przeczyszczające i zobojętniania kwaśnej treści pokarmowej podwyższa