Żołądek
Żołądek to rozciągliwy worek, który może pomieścić nawet 1,5 litra pokarmu. Pełni funkcję tymczasowego magazynu, ale także aktywnie uczestniczy w procesie trawienia.
W żołądku znajdują się specjalne gruczoły produkujące sok żołądkowy, który zawiera wodę, kwas solny (HCl), chlorki sodu i potasu oraz pepsynę - enzym trawiący białka. Kwas solny ma bardzo niskie pH około1−2, dzięki czemu zabija większość bakterii dostających się z pokarmem i powoduje denaturację białek, ułatwiając ich trawienie.
Pepsyna rozpoczyna trawienie białek, ale jest wydzielana w nieaktywnej formie (pepsynogen), by nie uszkodzić komórek żołądka. Ściany żołądka są chronione przed działaniem kwasu i pepsyny przez warstwę śluzu.
Pokarm w żołądku ulega intensywnemu mieszaniu dzięki silnym ruchom perystaltycznym i stopniowo zamienia się w płynną papkę, która następnie trafia do jelita cienkiego.
💡 Kwas solny w twoim żołądku jest tak silny, że mógłby rozpuścić monetę! Na szczęście śluzówka żołądka odnawia się co 3-4 dni, chroniąc cię przed samozapłonem.