Lipidy i ich klasyfikacja
Lipidy dzielą się na proste i złożone. Wśród prostych wyróżniamy triacyloglicerole, które są estrami glicerolu i trzech reszt kwasów tłuszczowych. Kwasy te mogą być nasycone (występują w stałych tłuszczach zwierzęcych jak masło) lub nienasycone (obecne w płynnych olejach roślinnych).
Do prostych lipidów zaliczamy też woski - estry alkoholi i reszt kwasów tłuszczowych 16−32atomoˊwwęgla. Pełnią funkcje ochronne: u roślin zapobiegają nadmiernemu parowaniu, a u zwierząt chronią przed przemoczeniem. Przykłady to wosk pszczeli, lanolina u owiec czy substancje w piórach ptaków.
Lipidy złożone stanowią materiał błon biologicznych. Fosfolipidy są amfipatyczne (mają część hydrofilową i hydrofobową) i tworzą dwuwarstwową błonę komórkową. Glikolipidy zawierają reszty cukrowe i uczestniczą w budowie antygenów, nadając komórkom swoistość.
Ciekawostka: Cholesterol, główny steroid u zwierząt, wchodzi w skład błon biologicznych i otacza włókna nerwowe, zapewniając im prawidłowe funkcjonowanie.
Wśród lipidów izoprenowych wyróżniamy karotenoidy, które wspomagają fotosyntezę, nadają barwę kwiatom i owocom oraz działają jako przeciwutleniacze. Steroidy to inna ważna grupa, a u roślin występują fitoekdyzony, działające podobnie do hormonów linienia owadów.