Budowa i funkcje lipidów
Lipidy to związki zbudowane głównie z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są hydrofobowe (nie lubią wody) i mają mniejszą gęstość od wody, dlatego unoszą się na jej powierzchni tworząc odrębną warstwę. Rozpuszczają się tylko w rozpuszczalnikach niepolarnych, jak benzen.
Większość lipidów to estry - produkty reakcji alkoholu z kwasem karboksylowym. Wyjątkiem są lipidy izoprenowe. Fosfolipidy, będące ważnym składnikiem błon komórkowych, mają charakterystyczną budowę: hydrofilową "głowę" (część zawierającą glicerol i resztę kwasu fosforowego) oraz hydrofobowy "ogon" (łańcuchy kwasów tłuszczowych).
Lipidy możemy podzielić na trzy główne grupy. Lipidy proste (tłuszcze, oleje, woski) pełnią funkcję magazynującą, ochronną i izolacyjną. Lipidy złożone (fosfolipidy, glikolipidy, sfingolipidy) budują błony komórkowe i uczestniczą w sygnalizacji komórkowej. Lipidy izoprenowe (terpeny) są prekursorami ważnych biomolekuł jak steroidy czy witaminy.
Ciekawostka: Kwasy tłuszczowe mogą być nasycone (typowe dla tłuszczów zwierzęcych, stałych w temperaturze pokojowej) lub nienasycone (występujące w olejach roślinnych, płynnych w temperaturze pokojowej). Różnią się one liczbą wiązań podwójnych w łańcuchu węglowym.