Białka - Właściwości, Funkcje i Znaczenie w Organizmie
Mikroelementy i makroelementy w białkach odgrywają kluczową rolę w ich funkcjonowaniu. Białka dzielimy na proste i złożone, przy czym te drugie zawierają zarówno aminokwasy, jak i część niebiałkową. Do najważniejszych białek złożonych należą hemoglobina transporttlenu, mioglobina magazynowanietlenuwmięsˊniach, fibrynogen krzepnięciekrwi oraz kolagen budowatkanekłącznych.
Funkcje białek w organizmie są niezwykle zróżnicowane i kluczowe dla życia. Pełnią one rolę enzymatyczną jakpepsynawtrawieniu, strukturalną kolagenwtkankach, magazynującą mioglobinawmięsˊniach oraz transportową hemoglobinawkrwi. Dodatkowo, białka odpowiadają za odporność organizmu globuliny, ochronę fibrynogen, regulację procesów metabolicznych insulina oraz umożliwiają ruch aktynawmięsˊniach.
Definicja: Koagulacja to proces odwracalny polegający na łączeniu się cząsteczek koloidu w większe struktury, podczas gdy denaturacja to nieodwracalne naruszenie struktury białka.
Właściwości białek są ściśle związane z ich budową i funkcją. Większość białek ma zdolność rozpuszczania się w wodzie, tworząc roztwór koloidalny. Pod wpływem różnych czynników temperatura,pH,związkichemiczne może dojść do koagulacji lub denaturacji białek. Znaczenie biologiczne tych procesów jest ogromne - denaturacja może prowadzić do utraty funkcji białka, co może mieć poważne konsekwencje dla organizmu.