Lipidy - nie tylko tłuszcze
Lipidy stanowią główny składnik błon komórkowych, pełnią funkcje zapasowe, a u zwierząt zapewniają termoizolację i ochronę narządów wewnętrznych. Są zbudowane głównie z węgla, wodoru i tlenu, a niektóre zawierają także azot i fosfor.
Charakterystyczną cechą lipidów jest ich hydrofobowość - nie rozpuszczają się w wodzie, za to dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach niepolarnych, jak aceton czy benzyna. To dlatego plamy z tłuszczu trudno usunąć zwykłą wodą!
Lipidy dzielimy na proste (tłuszcze właściwe i woski) oraz złożone (fosfolipidy i glikolipidy). Istnieją też lipidy izoprenowe, do których należą steroidy i karotenoidy.
Tłuszcze właściwe to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe mogą być nasycone (bez wiązań podwójnych, tworzą tłuszcze stałe, występują głównie u zwierząt) lub nienasycone (z przynajmniej jednym wiązaniem podwójnym, tworzą tłuszcze ciekłe, występują głównie u roślin).
Tłuszcze pełnią funkcję zapasową - są bogate w energię, magazynowane w tkance tłuszczowej i wykorzystywane w razie potrzeby. Chronią też przed utratą ciepła i urazami mechanicznymi. Woski pokrywają pióra ptaków, sierść ssaków i nadziemne części roślin, chroniąc je przed nadmiernym parowaniem wody.
Ciekawostka! 1 g tłuszczu dostarcza około 9 kcal energii, podczas gdy 1 g cukru tylko około 4 kcal. Dlatego tłuszcz jest tak wydajnym materiałem zapasowym!