Obróbka wstępna warzyw
Warunki przechowywania wakji są zróżnicowane dla różnych warzyw. Kapusta głowiasta, kalafior, kalarepa, brukiew powinny być przechowywane w temperaturze od 0 do 10 stopni Celsjusza. Brukselka powinna być przechowywana w tempertaurze od 0 do -90-95%. Brokuły z kolei powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 4 stopni Celsjusza z wilgotnością wynoszącą od 90 do 95%. Jest wiele etapów czasu takiej obróbki czystej. Aby odpowiednio przechować kapustę pekińską, należy utrzymywać temperaturę na poziomie od 0 do 3 stopni Celsjusz. Warzywa korzeniowe natomiast powinny być przechowywane w tempertaurze od 0 do 2 stopni Celsjusza. Słodycze, cykoria sałatowa, szczypiorek oraz por przechowuje się w temperaturze od 0 do 1 stopnia Celsiusza przy 95-98% wilgotności. Fasolę szparagową przechowuje się w tempertaurze od 5 do 10 stopni Celsjusza przy wilgotności wynoszącej od 90 do 95%. Pomidory przechowuje się od 6 do 8 stopni Celsjusza z wilgotnością wynoszącą od 85 do 90%. Paprykę zieloną przechowuje się w tempertaurze od 7 do 8 stopni celsjusza z wilgotnością wynoszącą od 90 do 95%. Papryka czerwona natomiast powinna być przechowywana w temperaturze od 4 do 6 stopni Celsjusza z wilgotnością wynoszącą od 90 do 95%. Ogórek stopni Celsjusza zha 95-98% wilgotności. Szparag i seler naciowy powinny być przechowywane w temperaturze od 1 do 2 stopni Celsjusza z wilgotnością wynoszącą od 90 do 95%.
Przechowywanie warzyw i owoców
Przed obróbką wstępną czystą i brudną, ważne jest, aby dostosować warunki przechowywania różnych warzyw, jak również owoców. Jak przechowywać warzywa w domu? Istotne jest przechowywanie warzyw w odpowiedniej temperaturze oraz wilgotności. Pojemniki do przechowywania warzyw, zarówno w kuchni, jak i w lodówce mogą znacznie wpłynąć na jakość przechowywanych warzyw.
Etapy obróbki wstępnej czystej
Sposoby mycia warzyw są różne w zależności od ich rodzaju. Marchew, pietruszka, seler oraz buraki powinno się czyścić za pomocą ściereczki lub w specjalnym basenie z wodą, mechanicznie. Świeże, zielone warzywa, takie jak szczypiorek, pomidory czy papryka należy myć pod bieżącą wodą. Inną metodą czyszczenia jest użycie sit z dużą ilością wody, co szczególnie odpowiednie jest dla sałaty, szpinaku oraz fasoli szparagowej.
Jak myć owoce i warzywa z pestycydów
Oczyszczanie warzyw cebulowych należy rozpocząć od ścięcia piętek cebuli oraz usunięcia suchych liści. Czosnek natomiast pozbawiony korzonków, suchych liści oraz podzielony na ząbki staje się gotowy do dalszej obróbki. Lepiej przechowuje się go, po oddzieleniu osłonek. Przed obróbką należy usunąć zepsute liście i korzonki, zarówno z warzyw kapustnych, jak i strączkowych.
Mycie warzyw w occie
Przed obróbką warto wspomnieć o sposobach czyszczenia różnych rodzajów warzyw. Pomidory powinny być oczyszczone ze szczypułki oraz nasady szypułki, podczas gdy ogórki, kabaczki i dynia powinny być obrażone cienko ze skórki. Oczyszczanie warzyw kapustnych takich jak kapusta głowiasta lub kalafior to kolejny etap obróbki wstępnej. Przed oczyszczeniem grochu zielonego warto odciąć końce strąków, podobnie jak w przypadku fasoli szparagowej. Nieodzownym etapem obróbki wstępnej brudnej jest także usunięcie zanieczyszczeń ze suchych strączkowych, a także uszkodzonych ziaren.
Z odpowiednią wiedzą na temat warunków przechowywania oraz metod obróbki wstępnej czystej i brudnej możemy cieszyć się świeżymi, zdrowymi warzywami i owocami, które dodadzą wartościowych składników odżywczych do naszej diety. Mycie warzyw i owoców w odpowiedni sposób pozwoli pozbyć się szkodliwych substancji, takich jak pestycydy, które mogą się na nich znajdować. Jednym z dostępnych na rynku rozwiązań jest płyn do mycia warzyw i owoców Lidl.