Metabolizm tłuszczów
Procesy metaboliczne przykłady związane z tłuszczami rozpoczynają się od trawienia w przewodzie pokarmowym. Triglicerydy są rozkładane przez lipazy po uprzedniej emulgacji przez żółć. Produktami trawienia są glicerol i kwasy tłuszczowe.
Definicja: Emulgacja to proces łączenia dwóch niemieszalnych substancji, z których przynajmniej jedna jest cieczą, w wyniku czego powstaje emulsja.
Wchłanianie produktów trawienia tłuszczów odbywa się do limfy naczyń limfatycznych w kosmkach jelitowych jelita cienkiego. Następnie triglicerydy dostają się z limfy do krwi, a stamtąd częściowo do wątroby i komórek tłuszczowych.
Highlight: Trawienie tłuszczów etapy obejmują emulgację przez żółć, rozkład przez lipazy oraz wchłanianie do układu limfatycznego.
Beta oksydacja kwasów tłuszczowych to kluczowy proces metabolizmu tłuszczów. Polega on na rozkładzie kwasów tłuszczowych na 2-węglowe fragmenty (reszty acetylowe), które łączą się z koenzymem A, tworząc acetylo-CoA. Proces ten zachodzi w mitochondriach i dostarcza dużych ilości zredukowanych przenośników elektronów (NADH+H+ i FADH₂) do łańcucha oddechowego.