Budowa i funkcje krwi
Krew składa się z dwóch głównych części: elementów morfotycznych (stałych) i osocza (płynnego). To dzięki nim układ krwionośny może sprawnie działać w naszym ciele.
Elementy morfotyczne krwi to trzy rodzaje komórek, każdy z własną funkcją:
- Krwinki czerwone (erytrocyty) - jest ich najwięcej (4-6 mln/mm³) i transportują tlen
- Krwinki białe (leukocyty) - mniej liczne (4-10 tys./mm³) i chronią nas przed chorobami
- Płytki krwi (trombocyty) - odpowiedzialne za krzepnięcie krwi (150-400 tys./mm³)
Osocze to płynna część krwi składająca się w 90% z wody i 10% związków organicznych (białka, cukry, tłuszcze, witaminy, hormony). Zawiera też różne gazy (tlen, dwutlenek węgla) i jony mineralne (sód, potas, wapń, żelazo).
Ciekawostka: Gdy masz zbyt mało czerwonych krwinek (2-3 mln/mm³), cierpisz na anemię. Wątróbka jest świetnym źródłem żelaza, dlatego warto ją jeść przy anemii! Z kolei za dużo krwinek (10 mln) oznacza chorobę zwaną czerwienicą.