Budowa i funkcje krwi
Krew to niezwykle ważna tkanka płynna, która krąży w naszym organizmie. Składa się z dwóch głównych części: elementów morfotycznych (stałych) i osocza (części płynnej). Te składniki krwi wspólnie wykonują wiele ważnych zadań!
Elementy morfotyczne krwi to trzy rodzaje komórek. Erytrocyty krwinkiczerwone transportują tlen i dwutlenek węgla - w zdrowym organizmie mamy ich 4-6 milionów w każdym milimetrze sześciennym krwi! Leukocyty (krwinki białe) chronią nas przed chorobami, a trombocyty (płytki krwi) pomagają w krzepnięciu krwi podczas zranień.
Drugą część stanowi osocze, które w 90% składa się z wody. Pozostałe 10% to ważne związki organiczne jak białka, cukry, tłuszcze, witaminy i hormony. W osoczu znajdziemy też gazy (tlen, dwutlenek węgla, azot) oraz jony różnych pierwiastków: sodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, chloru, jodu i fosforu.
Ciekawostka! Czerwony kolor krwi nadaje hemoglobina - barwnik zawarty w erytrocytach. Słowo "oksy" w nazwie oksyhemoglobina oznacza po łacinie tlen, co wskazuje na jej funkcję przenoszenia tlenu.
Zbyt mała liczba erytrocytów 2−3miliony/mm3 prowadzi do anemii, czyli niedokrwistości. Jej częstym objawem jest ciągłe zmęczenie. Osoby z anemią powinny jeść wątróbkę, która zawiera dużo żelaza - pierwiastka niezbędnego do produkcji krwinek czerwonych. Z kolei nadmiar erytrocytów (około 10 milionów/mm³) to stan zwany czerwienicą.