Narządy zmysłów i układ wydalniczy ryb
Ryby posiadają bogaty zestaw narządów zmysłów. Linia boczna informuje o ruchach wody, a narząd węchu jest parzysty i dobrze rozwinięty. Oczy ryb nie mają powiek, a akomodacja (regulacja ostrości widzenia) odbywa się przez przesuwanie soczewki. Niektóre gatunki posiadają także narząd słuchu, smaku i równowagi.
Układ wydalniczy ryb tworzy nerki - u larw występuje przednercze, a u form dorosłych pranercze. Ryby kostnoszkieletowe są amonioteliczne (wydalają amoniak), a chrzęstnoszkieletowe ureoteliczne (wydalają mocznik). U pierwszych występuje otwór wydalniczy, a u drugich kloaka - wspólne ujście układu pokarmowego, wydalniczego i rozrodczego.
Główną funkcją nerek ryb jest osmoregulacja - utrzymanie odpowiedniej ilości wody i soli mineralnych w płynach ciała. Ryby dostosowały się do różnych środowisk wodnych: chrzęstnoszkieletowe utrzymują wysokie stężenie mocznika w płynach ustrojowych, morskie kostnoszkieletowe usuwają nadmiar soli przez komórki solne w skrzelach, a słodkowodne kostnoszkieletowe wydalają duże ilości rozcieńczonego moczu.
Zapamiętaj: Ryby słodkowodne i morskie mają odmienne strategie osmoregulacyjne. W środowisku hipertonicznym (morze) ryby kostnoszkieletowe tracą wodę i piją wodę morską, a w hipotonicznym (słodka woda) - wchłaniają wodę przez osmozę i nie muszą jej pić.