Przedmioty

Przedmioty

Spółka

organiczne skladnki pokarmowe

23

Udostępnij

Zapisz

Pobierz


Temat: Omavenie sprawdzianu
Temat: Budava, funk goodwanic mięśni szkieletarych
Temat: Organiczne składniki pokarmowe.
1. Rodzaje organicznyc
Temat: Omavenie sprawdzianu
Temat: Budava, funk goodwanic mięśni szkieletarych
Temat: Organiczne składniki pokarmowe.
1. Rodzaje organicznyc

Temat: Omavenie sprawdzianu Temat: Budava, funk goodwanic mięśni szkieletarych Temat: Organiczne składniki pokarmowe. 1. Rodzaje organicznych składników pokarmowych 2. Co to se cukiny i jaką pełnią funkcje ·cukry przyswajalne • cukry nie przyswajalne 0 3. Jake funkcje pełni błonnik 4. Co to są białka, jaką pełnie funkcje 5. Rodzaje aminokwasów i białek 6. Co to są tluszcze i jaką pełniż funkcje 4. NNKT - skrot i co jest xródiem tych kwasów 8. zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe 1. · Cukry • błonnik O O tłuszcze • białka. 2. Węglowodany przyswajane to cukry, które są zródłem energii - należą do takich rich cukry proste, są Tatuo roziozone przez enzymy. • zapasowa Węglowodany nieprzyswajalne to cukry, które nie so zrodiem energii - se to cukry, które organizm nie potrafi noxioxyć na cukry proste. Cukiny mają funkcje: • budulcowe - hityna w pancemu. energetyczna • transportowa 3. Błonnik nazywany inaczej włóknem pokarmaym to związek, którepo nasz orgonizm nie umie pixetratic. Błonnik - • wspomaga prace jelit. 。 chionie duże ilości wody spowalnia trawienie wielowuknow 0 • wspomaga noxuá bakterying flory jelitong O przyczyna się do • wiqxe jony sodu о лбиша toksyne 0 obniżena stezena cholesterdu zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów xołądka i jelita grubego 4. Białka - główny budulec organizmu- buduje komórki i thonki. Do biccek pełniących funkgę buduliong полеха пр. когаgen. Białka są zbudowane x 20 rodzajów aminokwasów Organizm potrafi sam wytwarzań i mie musi pixy ¡moudu 2 pokarmem to aminokwasy endogenne.. 5. Pozostałe aminokwasy, których organizm nie potrafi wytwarza, które musi tytwarte przymowal Wyróxhiamy białka: • pełnowartościone - egzogenne niepełnowartościowe - egzogenne ale pokormem...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

to aminokwasy egzogenne maje mais 6. tluszcze material xapasony funkya • budulcowa O • termoizolacyjna 7. NNKT O I nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne Temat Rola uitamin Nieorganiczne składniki pokarmowe Organiczne składniki pokarmowe tiusziru O Wpływa to na właśany poziom cholesterolu, ciśnienia krwi i pracę serca. • węglowodany białka O • energetyczną • ochronne witaminy • błonnik 1. Witaminy to związki organi come nexbędne do prawidłowe funkcjonowania organismu. Witaminy dzielą się na: • nexpuszczalne w tłuszcroun A, D3, E, K • rozpuszcialme w wochie - wszystkie pozostałe - unitawing grupy B, wit. C. kwas foliony, witamina M Niconganiczne składniki pokarmowe sole mineralne woda • altaminoza brak witamin w organizmie. 0 •。hipautaminoza - niedobór witamin w organizmie • hiponutaminoza nadmiar witamin w organizmie Meorganiczne związki: makroelementy - pierwiastki brogenne - węgiel (c), uodór (H) then (0), azot (W), fosfor (P), sianka (5), Pozostałe makroelementy- wapn' (Cal, magnez (Mg), potas (k), sód (Wa) chlor (C) mikroelementy zalicromy: Kelano, micax m jod, fluor, kobalt Rola wody w organizmie. • nawodnienie praw dlave is Temat Budowa układu pokarmowego Funkya układu pokarmowego • Pobieranie i rozdrabnianie pokarmu • trawienie, wchłanianie i uydalanic Pierwsze trawienie jest w jamie ustnej Carolio • Przetyk transportuje pokomm do zołgaka. Wetrobal produkuje zić, nima włatwa trawienie tunsu zołgack! crasowo maganyzuje pokarm, zachochei tea cerścione trawnienie białek trius tua- produkuje ook tłustivory zawierający enzymy, chicki temu zachooni lepsze trawienie jelito cienkie adparado za trawiene i wchłanianie skiadnikого рокоптолуск

user profile picture

Julia Żebrowska

1 Obserwujący

Temat: Omavenie sprawdzianu
Temat: Budava, funk goodwanic mięśni szkieletarych
Temat: Organiczne składniki pokarmowe.
1. Rodzaje organicznyc

23

Udostępnij

Zapisz


organiczne skladnki pokarmowe

Biologia

 

1/2

Notatka

Komentarze (1)

user profile picture

organiczne składniki pokarmowe,rola witamin nieorganiczne składniki pokarmowe,budowa układu pokarmowego

Podobne notatki

4

Układ pokarmowy

Zestaw pytań

Know Dział 4 Biologia podstawowa klasa 2 ponadpodstawowa - układ pokarmowy thumbnail

91

Dział 4 Biologia podstawowa klasa 2 ponadpodstawowa - układ pokarmowy

notatka przedstawia dział o układzie pokarmowym

0

Układ pokarmowy - Flashcards

Know Układ pokarmowy  thumbnail

49

Układ pokarmowy

Pierwsza część notatek z układu pokarmowego. (Biologia na czasie 3, zakres rozszerzony)

Know Organiczne składniki pokarmowe thumbnail

5

Organiczne składniki pokarmowe

Biologia klasa II liceum/technikum

Know Biologia - układ pokarmowy  thumbnail

0

Biologia - układ pokarmowy

Na podstawie podręcznika nowa era

Temat: Omavenie sprawdzianu Temat: Budava, funk goodwanic mięśni szkieletarych Temat: Organiczne składniki pokarmowe. 1. Rodzaje organicznych składników pokarmowych 2. Co to se cukiny i jaką pełnią funkcje ·cukry przyswajalne • cukry nie przyswajalne 0 3. Jake funkcje pełni błonnik 4. Co to są białka, jaką pełnie funkcje 5. Rodzaje aminokwasów i białek 6. Co to są tluszcze i jaką pełniż funkcje 4. NNKT - skrot i co jest xródiem tych kwasów 8. zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe 1. · Cukry • błonnik O O tłuszcze • białka. 2. Węglowodany przyswajane to cukry, które są zródłem energii - należą do takich rich cukry proste, są Tatuo roziozone przez enzymy. • zapasowa Węglowodany nieprzyswajalne to cukry, które nie so zrodiem energii - se to cukry, które organizm nie potrafi noxioxyć na cukry proste. Cukiny mają funkcje: • budulcowe - hityna w pancemu. energetyczna • transportowa 3. Błonnik nazywany inaczej włóknem pokarmaym to związek, którepo nasz orgonizm nie umie pixetratic. Błonnik - • wspomaga prace jelit. 。 chionie duże ilości wody spowalnia trawienie wielowuknow 0 • wspomaga noxuá bakterying flory jelitong O przyczyna się do • wiqxe jony sodu о лбиша toksyne 0 obniżena stezena cholesterdu zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów xołądka i jelita grubego 4. Białka - główny budulec organizmu- buduje komórki i thonki. Do biccek pełniących funkgę buduliong полеха пр. когаgen. Białka są zbudowane x 20 rodzajów aminokwasów Organizm potrafi sam wytwarzań i mie musi pixy ¡moudu 2 pokarmem to aminokwasy endogenne.. 5. Pozostałe aminokwasy, których organizm nie potrafi wytwarza, które musi tytwarte przymowal Wyróxhiamy białka: • pełnowartościone - egzogenne niepełnowartościowe - egzogenne ale pokormem...

Temat: Omavenie sprawdzianu Temat: Budava, funk goodwanic mięśni szkieletarych Temat: Organiczne składniki pokarmowe. 1. Rodzaje organicznych składników pokarmowych 2. Co to se cukiny i jaką pełnią funkcje ·cukry przyswajalne • cukry nie przyswajalne 0 3. Jake funkcje pełni błonnik 4. Co to są białka, jaką pełnie funkcje 5. Rodzaje aminokwasów i białek 6. Co to są tluszcze i jaką pełniż funkcje 4. NNKT - skrot i co jest xródiem tych kwasów 8. zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe 1. · Cukry • błonnik O O tłuszcze • białka. 2. Węglowodany przyswajane to cukry, które są zródłem energii - należą do takich rich cukry proste, są Tatuo roziozone przez enzymy. • zapasowa Węglowodany nieprzyswajalne to cukry, które nie so zrodiem energii - se to cukry, które organizm nie potrafi noxioxyć na cukry proste. Cukiny mają funkcje: • budulcowe - hityna w pancemu. energetyczna • transportowa 3. Błonnik nazywany inaczej włóknem pokarmaym to związek, którepo nasz orgonizm nie umie pixetratic. Błonnik - • wspomaga prace jelit. 。 chionie duże ilości wody spowalnia trawienie wielowuknow 0 • wspomaga noxuá bakterying flory jelitong O przyczyna się do • wiqxe jony sodu о лбиша toksyne 0 obniżena stezena cholesterdu zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów xołądka i jelita grubego 4. Białka - główny budulec organizmu- buduje komórki i thonki. Do biccek pełniących funkgę buduliong полеха пр. когаgen. Białka są zbudowane x 20 rodzajów aminokwasów Organizm potrafi sam wytwarzań i mie musi pixy ¡moudu 2 pokarmem to aminokwasy endogenne.. 5. Pozostałe aminokwasy, których organizm nie potrafi wytwarza, które musi tytwarte przymowal Wyróxhiamy białka: • pełnowartościone - egzogenne niepełnowartościowe - egzogenne ale pokormem...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

to aminokwasy egzogenne maje mais 6. tluszcze material xapasony funkya • budulcowa O • termoizolacyjna 7. NNKT O I nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne Temat Rola uitamin Nieorganiczne składniki pokarmowe Organiczne składniki pokarmowe tiusziru O Wpływa to na właśany poziom cholesterolu, ciśnienia krwi i pracę serca. • węglowodany białka O • energetyczną • ochronne witaminy • błonnik 1. Witaminy to związki organi come nexbędne do prawidłowe funkcjonowania organismu. Witaminy dzielą się na: • nexpuszczalne w tłuszcroun A, D3, E, K • rozpuszcialme w wochie - wszystkie pozostałe - unitawing grupy B, wit. C. kwas foliony, witamina M Niconganiczne składniki pokarmowe sole mineralne woda • altaminoza brak witamin w organizmie. 0 •。hipautaminoza - niedobór witamin w organizmie • hiponutaminoza nadmiar witamin w organizmie Meorganiczne związki: makroelementy - pierwiastki brogenne - węgiel (c), uodór (H) then (0), azot (W), fosfor (P), sianka (5), Pozostałe makroelementy- wapn' (Cal, magnez (Mg), potas (k), sód (Wa) chlor (C) mikroelementy zalicromy: Kelano, micax m jod, fluor, kobalt Rola wody w organizmie. • nawodnienie praw dlave is Temat Budowa układu pokarmowego Funkya układu pokarmowego • Pobieranie i rozdrabnianie pokarmu • trawienie, wchłanianie i uydalanic Pierwsze trawienie jest w jamie ustnej Carolio • Przetyk transportuje pokomm do zołgaka. Wetrobal produkuje zić, nima włatwa trawienie tunsu zołgack! crasowo maganyzuje pokarm, zachochei tea cerścione trawnienie białek trius tua- produkuje ook tłustivory zawierający enzymy, chicki temu zachooni lepsze trawienie jelito cienkie adparado za trawiene i wchłanianie skiadnikого рокоптолуск