Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
23
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Temat: Omavenie sprawdzianu Temat: Budava, funk goodwanic mięśni szkieletarych Temat: Organiczne składniki pokarmowe. 1. Rodzaje organicznych składników pokarmowych 2. Co to se cukiny i jaką pełnią funkcje ·cukry przyswajalne • cukry nie przyswajalne 0 3. Jake funkcje pełni błonnik 4. Co to są białka, jaką pełnie funkcje 5. Rodzaje aminokwasów i białek 6. Co to są tluszcze i jaką pełniż funkcje 4. NNKT - skrot i co jest xródiem tych kwasów 8. zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe 1. · Cukry • błonnik O O tłuszcze • białka. 2. Węglowodany przyswajane to cukry, które są zródłem energii - należą do takich rich cukry proste, są Tatuo roziozone przez enzymy. • zapasowa Węglowodany nieprzyswajalne to cukry, które nie so zrodiem energii - se to cukry, które organizm nie potrafi noxioxyć na cukry proste. Cukiny mają funkcje: • budulcowe - hityna w pancemu. energetyczna • transportowa 3. Błonnik nazywany inaczej włóknem pokarmaym to związek, którepo nasz orgonizm nie umie pixetratic. Błonnik - • wspomaga prace jelit. 。 chionie duże ilości wody spowalnia trawienie wielowuknow 0 • wspomaga noxuá bakterying flory jelitong O przyczyna się do • wiqxe jony sodu о лбиша toksyne 0 obniżena stezena cholesterdu zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów xołądka i jelita grubego 4. Białka - główny budulec organizmu- buduje komórki i thonki. Do biccek pełniących funkgę buduliong полеха пр. когаgen. Białka są zbudowane x 20 rodzajów aminokwasów Organizm potrafi sam wytwarzań i mie musi pixy ¡moudu 2 pokarmem to aminokwasy endogenne.. 5. Pozostałe aminokwasy, których organizm nie potrafi wytwarza, które musi tytwarte przymowal Wyróxhiamy białka: • pełnowartościone - egzogenne niepełnowartościowe - egzogenne ale pokormem...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
to aminokwasy egzogenne maje mais 6. tluszcze material xapasony funkya • budulcowa O • termoizolacyjna 7. NNKT O I nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne Temat Rola uitamin Nieorganiczne składniki pokarmowe Organiczne składniki pokarmowe tiusziru O Wpływa to na właśany poziom cholesterolu, ciśnienia krwi i pracę serca. • węglowodany białka O • energetyczną • ochronne witaminy • błonnik 1. Witaminy to związki organi come nexbędne do prawidłowe funkcjonowania organismu. Witaminy dzielą się na: • nexpuszczalne w tłuszcroun A, D3, E, K • rozpuszcialme w wochie - wszystkie pozostałe - unitawing grupy B, wit. C. kwas foliony, witamina M Niconganiczne składniki pokarmowe sole mineralne woda • altaminoza brak witamin w organizmie. 0 •。hipautaminoza - niedobór witamin w organizmie • hiponutaminoza nadmiar witamin w organizmie Meorganiczne związki: makroelementy - pierwiastki brogenne - węgiel (c), uodór (H) then (0), azot (W), fosfor (P), sianka (5), Pozostałe makroelementy- wapn' (Cal, magnez (Mg), potas (k), sód (Wa) chlor (C) mikroelementy zalicromy: Kelano, micax m jod, fluor, kobalt Rola wody w organizmie. • nawodnienie praw dlave is Temat Budowa układu pokarmowego Funkya układu pokarmowego • Pobieranie i rozdrabnianie pokarmu • trawienie, wchłanianie i uydalanic Pierwsze trawienie jest w jamie ustnej Carolio • Przetyk transportuje pokomm do zołgaka. Wetrobal produkuje zić, nima włatwa trawienie tunsu zołgack! crasowo maganyzuje pokarm, zachochei tea cerścione trawnienie białek trius tua- produkuje ook tłustivory zawierający enzymy, chicki temu zachooni lepsze trawienie jelito cienkie adparado za trawiene i wchłanianie skiadnikого рокоптолуск
1 Obserwujący
4
Zestaw pytań
91
notatka przedstawia dział o układzie pokarmowym
0
49
Pierwsza część notatek z układu pokarmowego. (Biologia na czasie 3, zakres rozszerzony)
5
Biologia klasa II liceum/technikum
0
Na podstawie podręcznika nowa era
Temat: Omavenie sprawdzianu Temat: Budava, funk goodwanic mięśni szkieletarych Temat: Organiczne składniki pokarmowe. 1. Rodzaje organicznych składników pokarmowych 2. Co to se cukiny i jaką pełnią funkcje ·cukry przyswajalne • cukry nie przyswajalne 0 3. Jake funkcje pełni błonnik 4. Co to są białka, jaką pełnie funkcje 5. Rodzaje aminokwasów i białek 6. Co to są tluszcze i jaką pełniż funkcje 4. NNKT - skrot i co jest xródiem tych kwasów 8. zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe 1. · Cukry • błonnik O O tłuszcze • białka. 2. Węglowodany przyswajane to cukry, które są zródłem energii - należą do takich rich cukry proste, są Tatuo roziozone przez enzymy. • zapasowa Węglowodany nieprzyswajalne to cukry, które nie so zrodiem energii - se to cukry, które organizm nie potrafi noxioxyć na cukry proste. Cukiny mają funkcje: • budulcowe - hityna w pancemu. energetyczna • transportowa 3. Błonnik nazywany inaczej włóknem pokarmaym to związek, którepo nasz orgonizm nie umie pixetratic. Błonnik - • wspomaga prace jelit. 。 chionie duże ilości wody spowalnia trawienie wielowuknow 0 • wspomaga noxuá bakterying flory jelitong O przyczyna się do • wiqxe jony sodu о лбиша toksyne 0 obniżena stezena cholesterdu zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów xołądka i jelita grubego 4. Białka - główny budulec organizmu- buduje komórki i thonki. Do biccek pełniących funkgę buduliong полеха пр. когаgen. Białka są zbudowane x 20 rodzajów aminokwasów Organizm potrafi sam wytwarzań i mie musi pixy ¡moudu 2 pokarmem to aminokwasy endogenne.. 5. Pozostałe aminokwasy, których organizm nie potrafi wytwarza, które musi tytwarte przymowal Wyróxhiamy białka: • pełnowartościone - egzogenne niepełnowartościowe - egzogenne ale pokormem...
Temat: Omavenie sprawdzianu Temat: Budava, funk goodwanic mięśni szkieletarych Temat: Organiczne składniki pokarmowe. 1. Rodzaje organicznych składników pokarmowych 2. Co to se cukiny i jaką pełnią funkcje ·cukry przyswajalne • cukry nie przyswajalne 0 3. Jake funkcje pełni błonnik 4. Co to są białka, jaką pełnie funkcje 5. Rodzaje aminokwasów i białek 6. Co to są tluszcze i jaką pełniż funkcje 4. NNKT - skrot i co jest xródiem tych kwasów 8. zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe 1. · Cukry • błonnik O O tłuszcze • białka. 2. Węglowodany przyswajane to cukry, które są zródłem energii - należą do takich rich cukry proste, są Tatuo roziozone przez enzymy. • zapasowa Węglowodany nieprzyswajalne to cukry, które nie so zrodiem energii - se to cukry, które organizm nie potrafi noxioxyć na cukry proste. Cukiny mają funkcje: • budulcowe - hityna w pancemu. energetyczna • transportowa 3. Błonnik nazywany inaczej włóknem pokarmaym to związek, którepo nasz orgonizm nie umie pixetratic. Błonnik - • wspomaga prace jelit. 。 chionie duże ilości wody spowalnia trawienie wielowuknow 0 • wspomaga noxuá bakterying flory jelitong O przyczyna się do • wiqxe jony sodu о лбиша toksyne 0 obniżena stezena cholesterdu zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów xołądka i jelita grubego 4. Białka - główny budulec organizmu- buduje komórki i thonki. Do biccek pełniących funkgę buduliong полеха пр. когаgen. Białka są zbudowane x 20 rodzajów aminokwasów Organizm potrafi sam wytwarzań i mie musi pixy ¡moudu 2 pokarmem to aminokwasy endogenne.. 5. Pozostałe aminokwasy, których organizm nie potrafi wytwarza, które musi tytwarte przymowal Wyróxhiamy białka: • pełnowartościone - egzogenne niepełnowartościowe - egzogenne ale pokormem...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
to aminokwasy egzogenne maje mais 6. tluszcze material xapasony funkya • budulcowa O • termoizolacyjna 7. NNKT O I nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne Temat Rola uitamin Nieorganiczne składniki pokarmowe Organiczne składniki pokarmowe tiusziru O Wpływa to na właśany poziom cholesterolu, ciśnienia krwi i pracę serca. • węglowodany białka O • energetyczną • ochronne witaminy • błonnik 1. Witaminy to związki organi come nexbędne do prawidłowe funkcjonowania organismu. Witaminy dzielą się na: • nexpuszczalne w tłuszcroun A, D3, E, K • rozpuszcialme w wochie - wszystkie pozostałe - unitawing grupy B, wit. C. kwas foliony, witamina M Niconganiczne składniki pokarmowe sole mineralne woda • altaminoza brak witamin w organizmie. 0 •。hipautaminoza - niedobór witamin w organizmie • hiponutaminoza nadmiar witamin w organizmie Meorganiczne związki: makroelementy - pierwiastki brogenne - węgiel (c), uodór (H) then (0), azot (W), fosfor (P), sianka (5), Pozostałe makroelementy- wapn' (Cal, magnez (Mg), potas (k), sód (Wa) chlor (C) mikroelementy zalicromy: Kelano, micax m jod, fluor, kobalt Rola wody w organizmie. • nawodnienie praw dlave is Temat Budowa układu pokarmowego Funkya układu pokarmowego • Pobieranie i rozdrabnianie pokarmu • trawienie, wchłanianie i uydalanic Pierwsze trawienie jest w jamie ustnej Carolio • Przetyk transportuje pokomm do zołgaka. Wetrobal produkuje zić, nima włatwa trawienie tunsu zołgack! crasowo maganyzuje pokarm, zachochei tea cerścione trawnienie białek trius tua- produkuje ook tłustivory zawierający enzymy, chicki temu zachooni lepsze trawienie jelito cienkie adparado za trawiene i wchłanianie skiadnikого рокоптолуск