Pobierz z
Google Play
Kręgowce zmiennocieplne
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Genetyka
Układ pokarmowy
Proste zwierzęta bezkręgowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Genetyka molekularna
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Ekologia
Chemiczne podstawy życia
Komórka
Aparat ruchu
Metabolizm
Genetyka klasyczna
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Gazy i ich mieszaniny
Kwasy
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Roztwory
Stechiometria
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Sole
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Wodorotlenki a zasady
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Systematyka związków nieorganicznych
Pochodne węglowodorów
Świat substancji
Węglowodory
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
28.05.2022
976
32
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
1. Oddychanie beztlenowe jest płównym tródiem enevoii dia organizmów żyjących w warunkach beztlenowych. W taki sposób oddychają niektore bakterie, grzyby i pasożyty jelitowe, czasem również komórki mięśniowe. Oddychanie beztlenowe zachodzi w cytoplazmie i jest na zywane. fermentacją 2. Rodzaje fermentacji: fermentacja alkoholowa + w jej wyniku zachodzi rožkładu cukru i powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla, a także uzyskičana jest energia : dvożdże alkohol et. + dwut. węp. + enerpia glukoza Fermentacje alkoholową wykorzystuje się do produkcji wina i wysokoprocentowych, napoji alkoholowych, chleba счу kefiru. bakterie, b) fermentacja mlekowat ten rodzaj fermentacji prowadzą również występujące w mleku i niektóre bakterie, żyjące w układzie pokarmowym człowieka. W tym procesie powstaje kwas mlekowy : bakterie> glukoza kwas mlekowy + energia Fermentace mlekową wykorzystujemy i stosujemy do zakwasów kiszonych owoców i warzyw, przetworów mleczňych np. jogurty chlebowych,
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS