Polisacharydy - długie łańcuchy cukrowe
Polisacharydy to długie łańcuchy zbudowane z wielu cząsteczek monosacharydów. Pełnią głównie funkcje zapasowe i budowlane w organizmach. Do najważniejszych należą:
Skrobia składa się z amylozy (nierozgałęzionej) i amylopektyny (rozgałęzionej), połączonych wiązaniami 1,4-α-glikozydowymi. Jest podstawowym materiałem zapasowym u roślin, występującym w bulwach ziemniaków i nasionach zbóż.
Glikogen ma budowę rozgałęzioną i stanowi materiał zapasowy u zwierząt i grzybów. Działa jak magazyn glukozy, który organizm może szybko uruchomić w razie potrzeby.
Celuloza tworzy długie, nierozgałęzione łańcuchy połączone wiązaniami 1,4-β-glikozydowymi. Pełni funkcje budowlane u roślin, tworząc ściany komórkowe. Z kolei chityna, zbudowana z reszt N-acetyloglukoraminy połączonych wiązaniami 1,4-β-glikozydowymi, występuje w szkieletach stawonogów i ścianach komórkowych grzybów.
🌟 Ciekawostka: Choć celuloza i skrobia zbudowane są z tych samych cząsteczek glukozy, różnią się typem wiązania między nimi. To właśnie dlatego możemy trawić skrobię, ale nie celulozę!