Tłuszcze obojętne i fosfolipidy
Tłuszcze obojętne (trójglicerydy) to związki bez ładunków elektrycznych, co czyni je hydrofobowymi. Pełnią w organizmach zwierząt kilka ważnych funkcji: są substancjami zapasowymi, zapewniają izolację termiczną, chronią narządy i stanowią rezerwuar witamin A, D, E i K.
Fosfolipidy mają wyjątkową budowę - w ich cząsteczce jedna z reszt acylowych została zastąpiona resztą fosforanową. Dzięki temu mają charakter amfipatyczny - posiadają zarówno część hydrofobową (łańcuchy kwasów tłuszczowych), jak i hydrofilową (reszta fosforanowa). Najpopularniejszym fosfolipidem w błonach komórkowych jest lecytyna.
Konsystencja tłuszczów zależy od rodzaju kwasów tłuszczowych. Gdy przeważają kwasy nienasycone związaniamipodwoˊjnymiC=C, tłuszcz jest płynny (np. oleje roślinne). Natomiast przewaga kwasów nasyconych daje tłuszcze stałe, jak smalec czy masło.
Ciekawostka! Właśnie dzięki amfipatycznej budowie fosfolipidów możliwe jest tworzenie błon komórkowych - ich hydrofilowe "główki" skierowane są na zewnątrz, a hydrofobowe "ogony" do wewnątrz błony.