Budowa i rodzaje lipidów
Lipidy to związki zbudowane głównie z węgla, wodoru i tlenu. Niektóre zawierają również azot lub fosfor. Ich charakterystyczną cechą jest hydrofobowość - nie rozpuszczają się w wodzie, ale doskonale rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych, jak benzyna.
Lipidy dzielimy na dwie główne grupy ze względu na budowę: lipidy proste (estry alkoholi i kwasów tłuszczowych) oraz lipidy złożone (zawierające alkohol, kwasy tłuszczowe i inne związki). Oprócz nich wyróżniamy też lipidy izoprenowe, np. steroidy, do których należy cholesterol.
Możemy również klasyfikować lipidy według konsystencji (stałe jak masło i smalec oraz ciekłe jak olej i tran) oraz pochodzenia (roślinne jak oliwa i olej oraz zwierzęce jak smalec i tran).
Ciekawostka: Gdy wlejesz olej do wody, zauważysz, że tworzy on oddzielną warstwę na jej powierzchni. Dzieje się tak, ponieważ lipidy mają mniejszą gęstość od wody!