Tkanki zwierzęce i ich pochodzenie
Tkanki zwierzęce dzielą się na cztery główne typy: nabłonkową, łączną (w tym płynną i podporową), mięśniową (gładką, poprzecznie prążkowaną serca i szkieletową) oraz nerwową. Wszystkie one powstają z trzech listków zarodkowych, które formują się podczas rozwoju embrionalnego.
Tkanka nabłonkowa może pochodzić ze wszystkich trzech listków zarodkowych (ektodermy, mezodermy i endodermy), podczas gdy tkanka łączna i mięśniowa wywodzą się z mezodermy, a nerwowa z ektodermy. To pochodzenie warunkuje ich późniejsze funkcje i strukturę.
Tkanka nabłonkowa pełni wiele ważnych funkcji: chroni organizm, wyściela narządy, transportuje substancje, wydala zbędne produkty, produkuje wydzieliny, odbiera bodźce zmysłowe i umożliwia przemieszczanie się. Komórki tej tkanki mogą być ułożone jedno- lub wielowarstwowo i przyjmować kształt płaski, sześcienny lub walcowaty.
Ciekawostka: Chociaż tkanka nabłonkowa występuje w całym ciele, jej komórki są tak ściśle upakowane, że między nimi znajduje się bardzo mało substancji międzykomórkowej!