Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
45
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
g Uklad Pokarmowy Z Elementami Języka Angielskiego @Basic2115 Prezentacja Budowa układu pokarmowego (Structure of the digestive system) Układ pokarmowy (digestive system) Be Opis ilustracji: 1. Jamą ustna (oral cavity) to początek układu pokarmowego. Tędy jedzenie i picie dostają się do organizmu. 2. Gardło (pharynx) łączy usta z przełykiem. 3. Przełyk (oesophages) to długa umięśniona rurka wiodąca z gardła do żołądka. 4. Żołądek (stomach) jest to duży worek mięśniowy, w którym pokarm jest trawiony. 5. Jelito cienkie (small bowel) to długi przewód łączący żołądek z jelitem grubym. To tu składniki odżywcze ze strawionego pokarmu są wchłaniane do krwiobiegu. 6. W jelicie grubym (large intestine) woda z resztek strawionego jedzenia zostaje wchłonięta z powrotem do krwiobiegu i formuje kał, który przechodzi do odbytnicy, by opuścić organizm. Jama ustna i gardło (oral cavity and pharynx) Opis ilustracji: 1. Jama ustna (oral cavity): a) dorosły człowiek ma 32 zęby. Służą one do rozcinania, rozrywania i miażdżenia pokarmu, tak by dało się go połknąć. b) język (tongue) składa się z kilku mięśni. Największym z nich jest mięsień bródkowo-językowy. Podczas przełykania język formuje pokarm w kulki i przepycha je w głąb jamy ustnej. 2. Gardło (pharynx): a) kęs pokarmowy b) nagłośnię zazwyczaj zaliczamy do układu oddechowego, ale odgrywa ona ważną rolę również w układzie pokarmowym: podczas przełykania zamyka wejście do krtani, dzięki czemu pożywienie nie trafia do dróg oddechowych. 3. Przełyk (oesophages) ta umięśniona rurka o długości około 25 centymetrów prowadzi z gardła do żołądka. To przez nią kęs pokarmowy przedostaje się do dalszej części układu pokarmowego. 18 ? ?? #8 Zęby...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
(teeth) Opis ilustracji: 1. Czaszka (skull) dorosłego człowieka. Korzenie zębów sięgają daleko w głąb kości. 2. Czaszka dziecka. Na ilustracji widać zęby stałe, rozwijające się pod mięczakami. W miarę jak dziecko rośnie przepychają się one w górę, obluzowując i wreszcie wypychając zęby mleczne. 3. Zęby stałe: a) trzonowce (molar teeth) (12) mają szeroką płaską powierzchnię przystosowaną do miażdżenia pokarmu. Zaliczają się do nich również zęby mądrości, które wyrzynają się w okresie dojrzewania lub w wieku dorosłym. b) przedtrzonowce (premolar teeth) (8), mniejsze od trzonowców również służą miażdżenia pożywienia. c) kły (canine teeth) (4). Jest ich po jednym po obu stronach żuchwy i w każdej szczęce. Mają ostre, spiczaste krawędzie i służą do rozcinania i rozdzierania pokarmu. d) siekacze (incisors) (8). Jest ich cztery w żuchwie i po dwa w każdej szczęce. Są cienkie i płaskie, dzięki czemu działają jak noże, gdy wgrywamy się w pożywienie. 4. Szczęki (maxilla)- widok z dołu. Żuchwa (mandible) - widok z góry 6. Budowa zęba: 5. a) szkliwo to twarda zewnętrzna warstwa zęba. b) zębina znajduje się po szkliwem. c) miazga (dental pulp) to miękka substancja we wnętrzu zęba. To w niej znajdują się naczynia krwionośne i nerwy. d) korzeń jest mocno osadzony w dziąśle. e) kostniwo to twarda substancja otaczająca korzeń i mocująca go w kości. Opis ilustracji: 1. Przełyk (oesophages) Umięśniona rurka prowadząca z gardła do żołądka. 2. Dolny zwieracz przełyku. Pierścień z mięśnia gładkiego, który działa niczym zawór: wpuszcza pokarm do żołądka i nie pozwala, aby zawartość żołądka przedostawała się do przełyku. 3. Ściana żołądka a) warstwa skośna b) warstwa okrężna c) warstwa podłużna 4. Żołądek (stomach) Żołądek (stomach) Wewnętrzną powierzchnię tego worka mięśniowego Pokrywają grube fałdy, które rozciągają się, w miarę jak żołądek się napełnia, dzięki czemu zwiększa się jego objętość. 5. Zwieracz odźwiernika Ten pierścień z mięśnia gładkiego kontroluje przepuszczanie chymusa do jelita cienkiego i Zapobiega cofaniu się strawionego pokarmu do żołądka. 6. Dwunastnica (duodenum) Pierwszy odcinek jelita cienkiego. 茶 Jelita (bowels) M Opis ilustracji: 1. Jelito cienkie (small bowel) - widok z wewnątrz. jelito cienkie to długa rurka, w której wchłaniana jest większość składników odżywczych. Dzieli się ona na dwunastnicę, jelito czcze i jelito kręte, choć części te trudno rozróżnić po samym wyglądzie. 2. Jelito grube (large intestine) - widok z zewnątrz. W jelicie grubym wchłaniana jest woda z resztek pokarmu, zanim zostaną wydalone. Jego najdłuższa część to okrężnica. Ściany okrężnicy są pofałdowane; fałdy te nazywamy wypukleniami. a) Odbytnica (rectum). W tym odcinku jelita grubego gromadzi się kał. b) Odbyt (anus) to zakończenie jelita grubego. Tędy wydzielamy kał. c) Taśmy okrężnicy o podłużne pasma tkanki mięśniowej biegnącej po zewnętrznej stronie tej części jelita grubego. 3. Przekrój jelita cienkiego: a) Pokryte kosmkami fałdy okrężne błony śluzowej znacznie zwiększają jej powierzchnię, dzięki czemu łatwiej wchłania ona składniki odżywcze. b) Błona podśluzowa. W tej warstwie znajdują się naczynia krwionośne, nerwy i naczynia limfatyczne. c) Dwie połączone ze sobą warstwy mięśni. Ich skurcze przepychają pożywienie przez przewód pokarmowy. d) Jelito od zewnątrz pokrywa błona surowiczy (otrzewna trzewia) 4.Kostki. Kosmyki to podobne do palców wypustki, które pokrywają wewnętrzną powierzchnię jelita cienkiego. Dzięki nim składniki odżywcze są szybciej wchłanianie do krwiobiegu. a) Nabłonek (epithelium) pokrywający kosmki ma grubość zaledwie jednej komórki. b) Naczynia krwionośne i limfatyczne. Wątroba (liver) Opis ilustracji: 1. Wątroba (liver) - widok z przodu. a) Prawy płat (right lobe). b) Lewy płat (left lobe). c) Układ wrony. Do wątroby dociera bogata w składniki odżywcze krew z jelita cienkiego i grubego oraz utalentowana krew z głównych naczyń krwionośnych zaopatrujących brzuch. Żółć wytwarzana w wątrobie trafia albo bezpośrednio do jelita cienkiego, albo do pęcherzyka żółciowego, gdzie jest magazynowana. 2. Wątroba (liver) - widok z tyłu Przez wątrobę przepływają bardzo duże ilości krwi. a) Lewy płat (right lobe). b) Prawy płat (left lobe). c) pęcherzyk żółciowy d) Żyła główna dolna (inferior vena cava). Tędy krew wydostaje się z wątroby, by wrócić do serca. e) Żyła wrotna (hepatic portal vein). Tędy do wątroby dociera krew z jelita. f) Więzadło sierpowate (falciform ligament) to fałd tkanki łącznej, które dzieli wątrobę na prawy i lewy płat i mocuje ją do jamy brzusznej. Sher Trzustka i pęcherzyk żółciowy Opis ilustracji: 1. Pęcherzyk żółciowy (gallbladder). Woreczek, w którym magazynowana jest żółć wytwarzana przez wątrobę. Żółć pomaga w trawieniu tłuszczów i po jedzeniu jest uwalniana do dwunastnicy. 2. Dwunastnica (duodenum). Pierwszy, zakrzywiony odcinek jelita cienkiego. To właśnie tutaj znajduje się ujście przewodu żółciowego (wychodzącego z pęcherzyka żółciowego i wątroby) i przewodu trzustkowego, przez które do dwunastnicy dostają się substancje niezbędne do trafienia pokarmu. 3. Trzustka (pancreas). Tu powstaje sok trzustkowy uwalniany następnie do dwunastnicy. 4. Pęcherzyk żółciowy z kamieniami żółciowymi. Sole zawarte w żółci często łączą się w tak zwane kamienie. Kamienie żółciowe zazwyczaj są nieszkodliwe, ale jeśli któryś z nich wydostanie się poza pęcherzyk, może zablokować wiodący do dwunastnicy przewód żółciowy, co wywołuje stan zapalny i ogromny ból.
77 Obserwujących
45
Udostępnij
Zapisz
43
Najważniejsze funkcje i budowa układu pokarmowego.
118
No układ pokarmowy, no co ja więcej mogę powiedzieć. idź się ucz a nie
32
Najważniejsze informacje
225
Notatka na podstawie biomedici, podręcznika nowej ery i kursów biologicznych
0
58
układ pokarmowy
g Uklad Pokarmowy Z Elementami Języka Angielskiego @Basic2115 Prezentacja Budowa układu pokarmowego (Structure of the digestive system) Układ pokarmowy (digestive system) Be Opis ilustracji: 1. Jamą ustna (oral cavity) to początek układu pokarmowego. Tędy jedzenie i picie dostają się do organizmu. 2. Gardło (pharynx) łączy usta z przełykiem. 3. Przełyk (oesophages) to długa umięśniona rurka wiodąca z gardła do żołądka. 4. Żołądek (stomach) jest to duży worek mięśniowy, w którym pokarm jest trawiony. 5. Jelito cienkie (small bowel) to długi przewód łączący żołądek z jelitem grubym. To tu składniki odżywcze ze strawionego pokarmu są wchłaniane do krwiobiegu. 6. W jelicie grubym (large intestine) woda z resztek strawionego jedzenia zostaje wchłonięta z powrotem do krwiobiegu i formuje kał, który przechodzi do odbytnicy, by opuścić organizm. Jama ustna i gardło (oral cavity and pharynx) Opis ilustracji: 1. Jama ustna (oral cavity): a) dorosły człowiek ma 32 zęby. Służą one do rozcinania, rozrywania i miażdżenia pokarmu, tak by dało się go połknąć. b) język (tongue) składa się z kilku mięśni. Największym z nich jest mięsień bródkowo-językowy. Podczas przełykania język formuje pokarm w kulki i przepycha je w głąb jamy ustnej. 2. Gardło (pharynx): a) kęs pokarmowy b) nagłośnię zazwyczaj zaliczamy do układu oddechowego, ale odgrywa ona ważną rolę również w układzie pokarmowym: podczas przełykania zamyka wejście do krtani, dzięki czemu pożywienie nie trafia do dróg oddechowych. 3. Przełyk (oesophages) ta umięśniona rurka o długości około 25 centymetrów prowadzi z gardła do żołądka. To przez nią kęs pokarmowy przedostaje się do dalszej części układu pokarmowego. 18 ? ?? #8 Zęby...
g Uklad Pokarmowy Z Elementami Języka Angielskiego @Basic2115 Prezentacja Budowa układu pokarmowego (Structure of the digestive system) Układ pokarmowy (digestive system) Be Opis ilustracji: 1. Jamą ustna (oral cavity) to początek układu pokarmowego. Tędy jedzenie i picie dostają się do organizmu. 2. Gardło (pharynx) łączy usta z przełykiem. 3. Przełyk (oesophages) to długa umięśniona rurka wiodąca z gardła do żołądka. 4. Żołądek (stomach) jest to duży worek mięśniowy, w którym pokarm jest trawiony. 5. Jelito cienkie (small bowel) to długi przewód łączący żołądek z jelitem grubym. To tu składniki odżywcze ze strawionego pokarmu są wchłaniane do krwiobiegu. 6. W jelicie grubym (large intestine) woda z resztek strawionego jedzenia zostaje wchłonięta z powrotem do krwiobiegu i formuje kał, który przechodzi do odbytnicy, by opuścić organizm. Jama ustna i gardło (oral cavity and pharynx) Opis ilustracji: 1. Jama ustna (oral cavity): a) dorosły człowiek ma 32 zęby. Służą one do rozcinania, rozrywania i miażdżenia pokarmu, tak by dało się go połknąć. b) język (tongue) składa się z kilku mięśni. Największym z nich jest mięsień bródkowo-językowy. Podczas przełykania język formuje pokarm w kulki i przepycha je w głąb jamy ustnej. 2. Gardło (pharynx): a) kęs pokarmowy b) nagłośnię zazwyczaj zaliczamy do układu oddechowego, ale odgrywa ona ważną rolę również w układzie pokarmowym: podczas przełykania zamyka wejście do krtani, dzięki czemu pożywienie nie trafia do dróg oddechowych. 3. Przełyk (oesophages) ta umięśniona rurka o długości około 25 centymetrów prowadzi z gardła do żołądka. To przez nią kęs pokarmowy przedostaje się do dalszej części układu pokarmowego. 18 ? ?? #8 Zęby...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
(teeth) Opis ilustracji: 1. Czaszka (skull) dorosłego człowieka. Korzenie zębów sięgają daleko w głąb kości. 2. Czaszka dziecka. Na ilustracji widać zęby stałe, rozwijające się pod mięczakami. W miarę jak dziecko rośnie przepychają się one w górę, obluzowując i wreszcie wypychając zęby mleczne. 3. Zęby stałe: a) trzonowce (molar teeth) (12) mają szeroką płaską powierzchnię przystosowaną do miażdżenia pokarmu. Zaliczają się do nich również zęby mądrości, które wyrzynają się w okresie dojrzewania lub w wieku dorosłym. b) przedtrzonowce (premolar teeth) (8), mniejsze od trzonowców również służą miażdżenia pożywienia. c) kły (canine teeth) (4). Jest ich po jednym po obu stronach żuchwy i w każdej szczęce. Mają ostre, spiczaste krawędzie i służą do rozcinania i rozdzierania pokarmu. d) siekacze (incisors) (8). Jest ich cztery w żuchwie i po dwa w każdej szczęce. Są cienkie i płaskie, dzięki czemu działają jak noże, gdy wgrywamy się w pożywienie. 4. Szczęki (maxilla)- widok z dołu. Żuchwa (mandible) - widok z góry 6. Budowa zęba: 5. a) szkliwo to twarda zewnętrzna warstwa zęba. b) zębina znajduje się po szkliwem. c) miazga (dental pulp) to miękka substancja we wnętrzu zęba. To w niej znajdują się naczynia krwionośne i nerwy. d) korzeń jest mocno osadzony w dziąśle. e) kostniwo to twarda substancja otaczająca korzeń i mocująca go w kości. Opis ilustracji: 1. Przełyk (oesophages) Umięśniona rurka prowadząca z gardła do żołądka. 2. Dolny zwieracz przełyku. Pierścień z mięśnia gładkiego, który działa niczym zawór: wpuszcza pokarm do żołądka i nie pozwala, aby zawartość żołądka przedostawała się do przełyku. 3. Ściana żołądka a) warstwa skośna b) warstwa okrężna c) warstwa podłużna 4. Żołądek (stomach) Żołądek (stomach) Wewnętrzną powierzchnię tego worka mięśniowego Pokrywają grube fałdy, które rozciągają się, w miarę jak żołądek się napełnia, dzięki czemu zwiększa się jego objętość. 5. Zwieracz odźwiernika Ten pierścień z mięśnia gładkiego kontroluje przepuszczanie chymusa do jelita cienkiego i Zapobiega cofaniu się strawionego pokarmu do żołądka. 6. Dwunastnica (duodenum) Pierwszy odcinek jelita cienkiego. 茶 Jelita (bowels) M Opis ilustracji: 1. Jelito cienkie (small bowel) - widok z wewnątrz. jelito cienkie to długa rurka, w której wchłaniana jest większość składników odżywczych. Dzieli się ona na dwunastnicę, jelito czcze i jelito kręte, choć części te trudno rozróżnić po samym wyglądzie. 2. Jelito grube (large intestine) - widok z zewnątrz. W jelicie grubym wchłaniana jest woda z resztek pokarmu, zanim zostaną wydalone. Jego najdłuższa część to okrężnica. Ściany okrężnicy są pofałdowane; fałdy te nazywamy wypukleniami. a) Odbytnica (rectum). W tym odcinku jelita grubego gromadzi się kał. b) Odbyt (anus) to zakończenie jelita grubego. Tędy wydzielamy kał. c) Taśmy okrężnicy o podłużne pasma tkanki mięśniowej biegnącej po zewnętrznej stronie tej części jelita grubego. 3. Przekrój jelita cienkiego: a) Pokryte kosmkami fałdy okrężne błony śluzowej znacznie zwiększają jej powierzchnię, dzięki czemu łatwiej wchłania ona składniki odżywcze. b) Błona podśluzowa. W tej warstwie znajdują się naczynia krwionośne, nerwy i naczynia limfatyczne. c) Dwie połączone ze sobą warstwy mięśni. Ich skurcze przepychają pożywienie przez przewód pokarmowy. d) Jelito od zewnątrz pokrywa błona surowiczy (otrzewna trzewia) 4.Kostki. Kosmyki to podobne do palców wypustki, które pokrywają wewnętrzną powierzchnię jelita cienkiego. Dzięki nim składniki odżywcze są szybciej wchłanianie do krwiobiegu. a) Nabłonek (epithelium) pokrywający kosmki ma grubość zaledwie jednej komórki. b) Naczynia krwionośne i limfatyczne. Wątroba (liver) Opis ilustracji: 1. Wątroba (liver) - widok z przodu. a) Prawy płat (right lobe). b) Lewy płat (left lobe). c) Układ wrony. Do wątroby dociera bogata w składniki odżywcze krew z jelita cienkiego i grubego oraz utalentowana krew z głównych naczyń krwionośnych zaopatrujących brzuch. Żółć wytwarzana w wątrobie trafia albo bezpośrednio do jelita cienkiego, albo do pęcherzyka żółciowego, gdzie jest magazynowana. 2. Wątroba (liver) - widok z tyłu Przez wątrobę przepływają bardzo duże ilości krwi. a) Lewy płat (right lobe). b) Prawy płat (left lobe). c) pęcherzyk żółciowy d) Żyła główna dolna (inferior vena cava). Tędy krew wydostaje się z wątroby, by wrócić do serca. e) Żyła wrotna (hepatic portal vein). Tędy do wątroby dociera krew z jelita. f) Więzadło sierpowate (falciform ligament) to fałd tkanki łącznej, które dzieli wątrobę na prawy i lewy płat i mocuje ją do jamy brzusznej. Sher Trzustka i pęcherzyk żółciowy Opis ilustracji: 1. Pęcherzyk żółciowy (gallbladder). Woreczek, w którym magazynowana jest żółć wytwarzana przez wątrobę. Żółć pomaga w trawieniu tłuszczów i po jedzeniu jest uwalniana do dwunastnicy. 2. Dwunastnica (duodenum). Pierwszy, zakrzywiony odcinek jelita cienkiego. To właśnie tutaj znajduje się ujście przewodu żółciowego (wychodzącego z pęcherzyka żółciowego i wątroby) i przewodu trzustkowego, przez które do dwunastnicy dostają się substancje niezbędne do trafienia pokarmu. 3. Trzustka (pancreas). Tu powstaje sok trzustkowy uwalniany następnie do dwunastnicy. 4. Pęcherzyk żółciowy z kamieniami żółciowymi. Sole zawarte w żółci często łączą się w tak zwane kamienie. Kamienie żółciowe zazwyczaj są nieszkodliwe, ale jeśli któryś z nich wydostanie się poza pęcherzyk, może zablokować wiodący do dwunastnicy przewód żółciowy, co wywołuje stan zapalny i ogromny ból.