Alkohole polihydroksylowe i ich właściwości
Alkohole polihydroksylowe zawierają co najmniej dwie grupy OH, przy czym każda musi być połączona z innym atomem węgla. Najważniejsze z nich to glikol etylenowy etano−1,2−diol i glicerol propano−1,2,3−triol.
Poliole to zazwyczaj lepkie, oleiste ciecze, bezbarwne i bezwonne. Mają wysokie temperatury wrzenia i topnienia oraz dobrze rozpuszczają się w wodzie. Ich wodny roztwór ma odczyn obojętny. Co ciekawe, ze wzrostem ilości grup OH w cząsteczce alkoholu maleje jego toksyczność (glikol jest toksyczny, glicerol już nie).
Alkohole polihydroksylowe reagują podobnie jak monohydroksylowe. Spalają się do CO₂ i H₂O, reagują z fluorowcowodorami, aktywnymi metalami i zasadami. Im więcej grup OH w cząsteczce alkoholu, tym silniejsze są jego właściwości kwasowe.
Charakterystyczną reakcją pozwalającą odróżnić poliole od alkoholi monohydroksylowych jest reakcja z wodorotlenkiem miedzi(II). Niebieski osad Cu(OH)₂ rozpuszcza się, tworząc roztwór o szafirowej barwie.
Praktyczna wskazówka! Glicerol jest powszechnie stosowany w kosmetykach jako substancja nawilżająca, a glikol etylenowy znajdziesz w płynie chłodniczym do samochodu. Uważaj jednak - glikol jest silnie toksyczny!