Modyfikacje białek i reakcje charakterystyczne
Denaturacja białek to proces niszczenia ich struktury przestrzennej bez rozrywania wiązań peptydowych. Występuje pod wpływem różnych czynników: wysokiej temperatury, alkoholi, soli metali ciężkich oraz stężonych kwasów i zasad. Czynniki te rozrywają wiązania stabilizujące strukturę trzeciorzędową białka.
Efektem denaturacji jest utrata przez białko właściwości biologicznych. W codziennym życiu obserwujemy ten proces podczas ścinania białka jaja podczas smażenia - jest to proces nieodwracalny.
Wysalanie białek to proces przemiany zolu w żel. Polega na tworzeniu nowych wiązań między łańcuchami białkowymi po dodaniu odpowiednich soli (np. NaCl, KCl). W przeciwieństwie do denaturacji, wysalanie jest procesem odwracalnym.
Ważnym testem chemicznym jest reakcja ksantoproteinowa, która służy do wykrywania białek zawierających pierścienie aromatyczne (np. tyrozyna). Pod wpływem stężonego kwasu azotowego(V) białko zmienia barwę na żółtą, a po dodaniu wodorotlenku sodu - na pomarańczową.
💡 Reakcja ksantoproteinowa jest wykorzystywana jako test na obecność białek w produktach spożywczych i materiałach biologicznych!
Znajomość reakcji charakterystycznych białek jest niezwykle przydatna w laboratoriach i diagnostyce medycznej, gdzie często musimy określić obecność i stężenie białek.