Otrzymywanie i właściwości amidów
Amidy można otrzymać przez termiczny rozkład soli amonowych kwasów karboksylowych. Proces ten składa się z kilku etapów: najpierw kwas karboksylowy reaguje z amoniakiem, tworząc sól amonową, która następnie pod wpływem temperatury rozkłada się do amidu i wody.
Na przykład, kwas propanowy reaguje z amoniakiem, tworząc propanian amonu, który następnie rozkłada się termicznie do propano-1-amidu i wody.
Metanoamid (HCONH₂) jest cieczą, natomiast amidy zawierające 2 lub więcej atomów węgla występują jako ciała stałe. Amidy charakteryzują się małą lotnością i wysokimi temperaturami wrzenia dzięki silnym wiązaniom wodorowym. Bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie.
Mocznik to ważny związek chemiczny będący diamidem kwasu węglowego. Jest substancją krystaliczną, dobrze rozpuszczalną w wodzie. Znajduje szerokie zastosowanie w rolnictwie jako nawóz azotowy oraz w przemyśle chemicznym.
⚠️ Uwaga: Nie mylcie mocznika z kwasem moczowym - to dwa zupełnie różne związki o odmiennych właściwościach i funkcjach biologicznych!