Sole - budowa i właściwości
Sole to związki chemiczne składające się z kationów metalu (dodatnio naładowanych) i anionów reszty kwasowej (ujemnie naładowanych). Wyobraź sobie je jak puzzle - każdy kawałek idealnie pasuje do drugiego!
Kiedy sole rozpuszczamy w wodzie, zachodzi dysocjacja jonowa. To znaczy, że sól rozpada się na swoje składniki - kationy i aniony. To dlatego roztwór soli przewodzi prąd elektryczny!
Szereg aktywności metali to lista metali ułożona według ich "siły" - od litu (najaktywniejszy) do złota (najmniej aktywny). Pamiętaj: im bardziej na lewo w szeregu, tym metal jest aktywniejszy i łatwiej wypiera wodór z kwasów.
Wskazówka: Wodór znajduje się w środku szeregu - metale po jego lewej stronie wypierają go z kwasów, a po prawej stronie nie!
Sole mają mnóstwo zastosowań w życiu codziennym:
- Chlorki - do solenia jedzenia i w medycynie
- Azotany - głównie jako nawozy w rolnictwie
- Węglany - w środkach czyszczących i kredzie szkolnej
- Siarczany - w produkcji szkła i jako gips w budownictwie
- Fosforany - w nawozach i jako dodatki do żywności
Istnieje 9 głównych sposobów otrzymywania soli. Najważniejsze to reakcja kwasu z zasadą (zobojętnianie), metalu z kwasem oraz różne reakcje strąceniowe, gdzie powstaje nierozpuszczalna sól.