Właściwości i reakcje tłuszczów
Właściwości tłuszczów są ściśle powiązane z ich budową. Nie rozpuszczają się w wodzie, słabo w alkoholu, ale dobrze w benzynie. Mają mniejszą gęstość od wody, ale większą od alkoholu i benzyny. To dlatego olej zawsze wypływa na powierzchnię wody!
Kluczową reakcją jest hydroliza tłuszczów - może zachodzić pod wpływem wody, kwasów, zasad lub enzymów:
(C₁₇H₃₅COO)₃C₃H₅ + 3H₂O → 3C₁₇H₃₅COOH + C₃H₅(OH)₃
Hydroliza tłuszczów w organizmie człowieka zachodzi pod wpływem enzymu lipazy. W warunkach zasadowych np.zNaOH hydroliza tłuszczów prowadzi do powstania mydeł - soli wyższych kwasów karboksylowych.
Można łatwo rozróżnić tłuszcze nasycone od nienasyconych. Tłuszcze nienasycone odbarwiają roztwór bromu lub nadmanganianu potasu, natomiast nasycone nie reagują z tymi odczynnikami. Ta reakcja jest podstawą testu na obecność wiązań podwójnych.
💡 Utlenianie tłuszczów w organizmie dostarcza dużo energii - aż 9 kcal/g, czyli ponad dwa razy więcej niż węglowodany!
Utwardzanie tłuszczów to proces katalitycznego uwodornienia, w którym tłuszcze nienasycone przekształcane są w nasycone. To właśnie tak produkuje się margarynę z płynnych olejów roślinnych.