Kwasy to związki chemiczne zbudowane z atomów wodoru i reszty kwasowej. Dzielą się na tlenowe i beztlenowe. Kwasy tlenowe zawierają tlen, a ich moc rośnie w okresie i maleje w grupie. Kwasy beztlenowe nie zawierają tlenu, a ich moc rośnie w okresie i w 16. oraz 17. grupie. Nazwy kwasów tworzy się według schematu "kwas" + nazwa pierwiastka z końcówką "-owy" lub "-wodorowy". Omówiono właściwości, zastosowania i metody otrzymywania różnych kwasów, w tym siarkowodorowego, chlorowodorowego, siarkowego, azotowego i węglowego.
• Kwas siarkowodorowy (H₂S) to bezbarwna, trująca ciecz o zapachu zgniłych jaj, stosowana m.in. w produkcji siarki i medycynie.
• Kwas chlorowodorowy (HCl) to bezbarwna ciecz o żrących właściwościach, używana do otrzymywania metali z rud i w produkcji tworzyw sztucznych.
• Kwas siarkowy (VI) (H₂SO₄) to oleista, bezwonna ciecz o właściwościach żrących, stosowana w produkcji środków czystości i leków.
• Kwasy tlenowe otrzymuje się w reakcji wodoru z tlenkiem danego pierwiastka, np. CO₂ + H₂O → H₂CO₃.
• Omówiono również zastosowania i właściwości kwasów siarkowego (IV), azotowego (V), węglowego i fosforowego.