Właściwości i zastosowanie monosacharydów
Glukoza powstaje w fotosyntezie - reakcji, która zachodzi pod wpływem światła słonecznego dzięki chlorofilowi: 6CO₂ + 6H₂O → C₆H₁₂O₆ + 6O₂. To podstawowy sposób powstawania cukrów w przyrodzie.
Monosacharydy to bezwonne, bezbarwne kryształy, które świetnie rozpuszczają się w wodzie, ale nie w benzynie. Ich wodne roztwory mają odczyn obojętny, bo cukry nie dysocjują.
Glukoza ma właściwości redukcyjne - reaguje z odczynnikiem Tollensa tworząc "lustro srebrowe" i z odczynnikiem Trommera dając ceglastoczerwony osad. Te reakcje to klasyczne próby na wykrywanie cukrów redukujących.
Sztuczka egzaminacyjna: Żeby odróżnić glukozę od fruktozy, użyj wody bromowej - glukoza ją odbarwi i wydzieli pęcherzyki, fruktoza nie!
Monosacharydy znajdziesz w przemyśle włókienniczym (barwienie, bielenie), szklarskim (błyszcząca powierzchnia luster) i spożywczym (soki, dżemy, słodziki). To pokazuje, jak wszechstronne są te związki.