Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
Wyższe kwasy karboksylowe, znane również jako kwasy tłuszczowe, to ważna grupa związków o długich łańcuchach węglowych.
Najważniejsze wyższe kwasy karboksylowe:
• Kwas palmitynowy (C₁₅H₃₁COOH)
• Kwas stearynowy (C₁₇H₃₅COOH)
• Kwas oleinowy (C₁₇H₃₃COOH) - nienasycony
Właściwości:
• Kwas stearynowy i palmitynowy są białymi substancjami stałymi, kwas oleinowy to bezbarwna, oleista ciecz
• Nierozpuszczalne w wodzie, odczyn obojętny
• Palne - spalają się żółtym płomieniem
• Nienasycone kwasy tłuszczowe reagują z wodą bromową i roztworem KMnO₄
Highlight: Wyższe kwasy karboksylowe są kluczowymi składnikami tłuszczów i olejów.
Mydła to sole powstałe w wyniku reakcji wyższego kwasu karboksylowego z zasadą sodową lub potasową. Mydła potasowe są szare i maziste, podczas gdy mydła sodowe są białe i twarde.
Przykład: C₁₇H₃₅COOH + KOH → C₁₇H₃₅COOK + H₂O (reakcja tworzenia mydła potasowego)