Rozpuszczalność, roztwory, mieszaniny
Rozpuszczalność to maksymalna ilość substancji, którą możemy rozpuścić w 100 g rozpuszczalnika. Na proces rozpuszczania wpływają różne czynniki: mieszanie (przyspiesza proces), wysoka temperatura (zazwyczaj zwiększa rozpuszczalność), ciśnienie oraz stopień rozdrobnienia (drobniejsze cząstki rozpuszczają się szybciej).
Roztwory to mieszaniny jednorodne składające się z co najmniej dwóch składników. Możemy je podzielić na trzy typy: nienasycone (gdy masa substancji jest mniejsza niż możliwości rozpuszczalnika), nasycone (gdy masa substancji równa się możliwościom rozpuszczalnika) oraz przesycone (gdy masa substancji przekracza normalną rozpuszczalność).
Mieszaniny dzielimy na jednorodne, w których nie rozróżnimy składników, oraz niejednorodne, gdzie składniki można rozróżnić. Ze względu na wielkość cząsteczek wyróżniamy: roztwory właściwe (np. woda z solą), koloidy (np. białko jaja) i zawiesiny (np. mąka z wodą).
Warto zapamiętać! Do rozdzielania mieszanin używamy różnych metod: sedymentacji (opadanie cięższych cząstek), dekantacji (zlewanie cieczy znad osadu), sączenia (przelewanie przez sączek) oraz destylacji (rozdzielanie składników o różnych temperaturach wrzenia).