Wodorotlenek potasu (KOH)
Wodorotlenek potasu to biała, stała substancja o wzorze KOH. Podobnie jak NaOH, można go otrzymać w reakcji metalu z wodą K+H2O→KOH+½H2 lub przez reakcję tlenku potasu z wodą. Gdy wodorotlenek potasu wchodzi w reakcję z wodą wodorotlenekpotasu+woda, tworzy się silnie zasadowy roztwór wodorotlenku potasu.
Właściwości fizyczne wodorotlenku potasu są podobne do NaOH - jest biały, stały i higroskopijny (pochłania wilgoć). Wodorotlenek potasu właściwości fizyczne i chemiczne obejmują również silną żrącość i dobrą rozpuszczalność w wodzie. Ta substancja może powodować poważne oparzenia skóry - wodorotlenek potasu szkodliwość jest porównywalna z wodorotlenkiem sodu.
Zastosowanie wodorotlenku potasu jest bardzo szerokie. Używa się go w przemyśle spożywczym jako zagęszczacz, w produkcji detergentów, nawozów i jako środek osuszający. Szczególnie ważne jest zastosowanie w przemyśle elektronicznym - KOH jest kluczowym składnikiem baterii alkalicznych, które zasilają wiele urządzeń, których używasz codziennie!
Ciekawostka! Mimo swojej szkodliwości dla skóry, wodorotlenek potasu w odpowiednim stężeniu jest używany w przemyśle spożywczym do przetwarzania niektórych produktów.