Hydrosfera i właściwości wody
Woda to niezwykła substancja z wyjątkowymi właściwościami. Jest cząsteczką polarną i doskonałym rozpuszczalnikiem, ma duże ciepło właściwe i parowania. Posiada również właściwości kohezyjne i adhezyjne, a jako lód ma mniejszą gęstość niż w stanie ciekłym - dlatego lód pływa na wodzie!
Rozkład wody na Ziemi jest nierównomierny. Aż 96,5% to wody wszechoceanu (Oceanu Światowego), który obejmuje pięć głównych oceanów: Spokojny, Atlantycki, Indyjski, Południowy i Arktyczny. Choć woda pokrywa 71% powierzchni Ziemi, tylko 2,5% całej wody to woda słodka, a większość jej jest uwięziona w lodowcach i śniegach.
Zasolenie wód morskich zależy od kilku czynników - opadów, parowania oraz dopływu wód słodkich z rzek i topniejących lodów. Średnie zasolenie wynosi 35‰, ale zmienia się w zależności od regionu - najniższe jest na biegunie północnym (25‰), a najwyższe w okolicach zwrotników (36‰).
💡 Ciekawostka: Lodowce i wieczne śniegi zawierają więcej wody słodkiej niż wszystkie rzeki, jeziora i bagna razem wzięte!
Rzeki to istotny element hydrosfery. Dzielimy je na stałe, okresowe i epizodyczne w zależności od czasu przepływu wody. Każda rzeka ma swój charakterystyczny ustrój rzeczny (deszczowy, śnieżny, lodowcowy lub gruntowy) oraz trzy wyraźne odcinki biegu (górny, środkowy i dolny), które różnią się prędkością przepływu, szerokością i ukształtowaniem koryta.