Wyzwania rolnictwa afrykańskiego
Strefa Sahelu przechodzi ogromne zmiany - tradycyjne pasterstwo koczownicze ustępuje miejsca uprawie roli. To ogromne wyzwanie, bo zasoby wody są zbyt małe dla rosnącej liczby mieszkańców. Możesz sobie wyobrazić, jak trudno prowadzić gospodarstwo, gdy każda kropla wody jest na wagę złota!
Pustynnienie to jedno z największych zagrożeń dla rolnictwa w Afryce. Jakim zjawiskiem zagrożona jest strefa Sahelu? Właśnie pustynnieniem - procesem degradacji środowiska na obszarach suchych i półsuchych. Przyczyny pustynnienia Sahelu to wzrost liczby ludności, intensyfikacja rolnictwa i zwiększone zapotrzebowanie na drewno opałowe. Skutki pustynnienia Sahelu są dramatyczne - utrata ziemi uprawnej i pastwisk.
Mimo trudności, rolnictwo w Afryce jest zróżnicowane. Główne rośliny żywieniowe w Afryce to proso i sorgo, ale uprawia się też kukurydzę, pszenicę, ryż, bataty i maniok. Popularne są również owoce i rośliny przyprawowe. W produkcji zwierzęcej dominuje chów bydła, owiec, kóz, wielbłądów, drobiu i trzody chlewnej.
Warto zapamiętać! Warunki rozwoju rolnictwa w wielu regionach Afryki są bardzo trudne, ale mieszkańcy kontynentu nieustannie adaptują swoje metody do zmieniającego się środowiska. To świetny przykład ludzkiej zdolności przystosowania się!