Rybactwo
Rybactwo to gospodarcze wykorzystanie organizmów wodnych. Rybołówstwo dotyczy tylko połowów organizmów morskich i śródlądowych, podczas gdy akwakultura obejmuje chów i hodowlę organizmów wodnych. Specyficznym rodzajem akwakultury jest marikultura, prowadzona w środowisku morskim.
Główne łowiska świata znajdują się tam, gdzie mieszają się wody o różnej temperaturze i zasoleniu, co sprzyja rozwojowi planktonu i natlenieniu wód. Kluczowe obszary połowów to: zachodnie wybrzeże Ameryki Południowej, wody wokół Japonii i Chin, północny Atlantyk, morza szelfowe (w tym Bałtyk) oraz wody wokół Antarktydy.
Obserwujemy zmniejszanie się liczby ryb w wodach przybrzeżnych, co prowadzi do wzrostu znaczenia połowów dalekomorskich. Największymi eksporterami ryb są Islandia, Norwegia, Chile i Peru, a importerami - kraje Europy, USA i Japonia.
Największym zagrożeniem dla ekosystemów wodnych jest przełowienie, czyli nadmierne odławianie niektórych gatunków. Również akwakultura może mieć negatywne skutki, takie jak zanieczyszczenie wód, deformacje ciał hodowanych ryb czy zaburzenie równowagi ekosystemu, jeśli ryby wydostaną się ze zbiorników hodowlanych.
🐟 Mimo że akwakultura dostarcza obecnie ponad połowę ryb spożywanych na świecie, mięso dzikich ryb jest zwykle bogatsze w cenne kwasy omega-3 niż ryb hodowlanych.