Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Układ pokarmowy
Stawonogi. mięczaki
Chemiczne podstawy życia
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Komórka
Genetyka molekularna
Ekologia
Układ wydalniczy
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Genetyka klasyczna
Aparat ruchu
Metabolizm
Genetyka
Kręgowce zmiennocieplne
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Wodorotlenki a zasady
Kwasy
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Węglowodory
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Pochodne węglowodorów
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Stechiometria
Sole
Gazy i ich mieszaniny
Świat substancji
Roztwory
Pokaż wszystkie tematy
28.03.2022
726
29
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Geografia: DZIAŁ VII Wpływ człowieka na środowisko 4 Temat: Wpływ działalności rolniczej na środowisko przyrodnicze. 1. Agrotechnika- ogół zabiegów stosowanych przy uprawie roślin w celu uzyskania jak najwyższych plonów i zbiorów (np. uprawa roli, nawożenie, ochrona roślin, melioracje) 2. Systemy gospodarowania ziemią uprawną. a) Monokultura - wieloletnia uprawa jednego gatunku roślin na tym samym obszarze. Skutkuje: - wyjałowieniem gleby, a w efekcie- niższymi plonami - gospodarowanie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób roślin oraz ataków szkodników i grzybów (jedyną rośliną, którą można uprawiać na tym samym polu nawet kilkadziesiąt lat, jest żyto) b) Płodozmian - rodzaj gospodarowania, w którym na określonym obszarze stosuje się coroczną rotację upraw. Stosowanie płodozmianu na wielu polach umożliwia uzyskiwanie wysokich plonów. Warunkiem jest jednak odpowiedni dobór upraw. Rośliny: - wzbogacają glebę w substancje organiczne (przede wszystkim wieloletnie rośliny pastewne) - zubożają glebę (głownie rośliny okopowe) - nie wpływają na zmniejszenie się miąższości poziomu próchnicznego lub ich wpływ na tę właściwość gleby jest niewielki 3. Chemizacja rolnictwa. > W rolnictwie zaczęto stosować nawozy sztuczne, w których składzie znajdowały się trzy pierwiastki: azot, fosfor i potas. Dzięki nim gleby stawały się bardziej urodzajne, a plony wyższe. Z biegiem czasu okazało się, że nawozy sztuczne wywołują również wiele negatywnych skutków, np.: a) Zaburzają równowagę biologiczną środowiska glebowego b) Obniżają jakość gleby c) Przedostają się wraz z wodami opadowymi do innych ekosystemów i powodują nadmierną eutrofizację zbiorników wodnych. Geografia: DZIAŁ VII...
Średnia ocena aplikacji
Uczniowie korzystają z Knowunity
W rankingach aplikacji edukacyjnych w 11 krajach
Uczniowie, którzy przesłali notatki
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
Wpływ człowieka na środowisko d) Wpływają na wzrost zanieczyszczenia powietrza e) Wzmagają kumulację substancji chemicznych w roślinach, a przez to w organizmach, które je spożywają > Innym środkiem chemicznym stosowanym w celu zwiększenia plonów oraz polepszenia jakości zbiorów są pestycydy. Wśród nich wyróżnia się: a) Fungicydy - służące do ochrony przed grzybami b) Insektycydy - zwiększające ochronę przed owadami c) Herbicydy - ograniczające rozwój chwastów 4. Mechanizacja rolnictwa. Negatywny wpływ - powstawanie nieprzepuszczalnej warstwy gleby - zmniejszenie napowietrzenia ziemi i jej przepuszczalności przyspieszenie utleniania się substancji organicznych, co pogarsza jej urodzajność oraz pogłębia procesy erozji - emitowanie spalin 5. Intensywne wypasanie zwierząt. PUSTYNNIENIE- proces polegający na degradacji obszarów do tej pory wykorzystywanych rolniczo i przekształcaniu się ich w pustynie. 6. Etapy pustynnienia. 1.Deforestacja mająca na celu pozyskiwanie terenów do prowadzenia działalności rolniczej 2. Zbyt intensywna działalność rolnicza i nieumiejętna melioracja Geografia: DZIAŁ VII Wpływ człowieka na środowisko 3. Nadmierny wypas zwierząt gospodarskich na przesuszonych już obszarach 4. Przekształcenie się obszarów dotychczas wykorzystywanych Rolniczo w pustynie i półpustynie, dominacja procesów deflacyjnych