Metoda francuska i rosyjska obsługi gości
Metoda francuska polega na serwowaniu potraw przez kelnera przy stoliku gościa przy użyciu specjalnych sztućców serwisowych. Występuje w dwóch odmianach: pełnej (A), gdzie kelner nakłada danie gościom, oraz półpełnej (B), gdzie gość sam nakłada potrawę z półmiska trzymanego przez kelnera. Potrawy zawsze serwuje się z lewej strony.
Ta atrakcyjna metoda umożliwia bliski kontakt z gościem i pozwala klientowi decydować o wielkości porcji. Jest jednak czasochłonna, a potrawy mogą tracić atrakcyjny wygląd podczas serwisu.
Metoda rosyjska (serwis rodzimy) polega na wyłożeniu wszystkich potraw, sztućców i naczyń na stół przed przybyciem gości. Sprawdza się doskonale podczas wesel czy komunii. Obsługa kelnerska ograniczona jest do minimum, a dania serwowane są zazwyczaj wieloporcjowo.
Ciekawostka! Metoda rosyjska wymaga największej ilości naczyń ze wszystkich metod, ale jest najłatwiejsza w realizacji i pozwala gościom swobodnie decydować o wielkości porcji.