Podział aminokwasów i tworzenie wiązań peptydowych
Struktura podstawnika wpływa na rozpuszczalność aminokwasów w wodzie. Wyróżniamy aminokwasy hydrofilowe (rozpuszczalne w wodzie), np. cysteina, seryna, kwas asparaginowy i lizyna, oraz hydrofobowe (nierozpuszczalne w wodzie), np. glicyna, alanina, walina i prolina.
Ze względu na charakter chemiczny aminokwasy dzielimy na: obojętne (mające jedną grupę karboksylową i jedną aminową), kwasowe (z dodatkowymi grupami karboksylowymi, np. kwas asparaginowy i glutaminowy) oraz zasadowe (z dodatkowymi grupami aminowymi, np. lizyna, histydyna, arginina).
Wiązania peptydowe to wiązania kowalencyjne powstające między grupą karboksylową jednego aminokwasu a grupą aminową drugiego. W wyniku tej reakcji tworzy się łańcuch peptydowy z wolną grupą aminową na jednym końcu (N) i wolną grupą karboksylową na drugim końcu (C). Ten proces zachodzi na rybosomach.
Zależnie od liczby połączonych aminokwasów wyróżniamy peptydy 2−50aminokwasoˊw oraz białka (polipeptydy, powyżej 50 aminokwasów).
💡 Zapamiętaj! Znajomość podziału aminokwasów pomaga zrozumieć, jak funkcje białek zależą od ich składu aminokwasowego - to częste pytanie na sprawdzianach!