Właściwości i funkcje białek
Białka złożone pełnią kluczowe funkcje w organizmie. Mioglobina (hemoproteina) magazynuje tlen w mięśniach. Fibrynogen (glikoproteina) jest składnikiem osocza krwi przekształcającym się w fibrynę podczas krzepnięcia krwi. Hemoglobina (hemoproteina) transportuje tlen w erytrocytach. Kolagen (glikoproteina) nadaje wytrzymałość mechaniczną tkankom takim jak skóra, kości i chrząstki.
Większość białek tworzy z wodą roztwory koloidalne, gdzie cząsteczki białka są otoczone wodą. Ta otoczka wodna zapobiega agregacji białek, czyli ich gromadzeniu się w większe grupy i wytrącaniu w postaci osadu.
Denaturacja białek może nastąpić pod wpływem różnych czynników. Przykładem jest koagulacja (wysalanie) po dodaniu soli metali lekkich, np. NaCl. Proces ten polega na odwodnieniu białka i jego agregacji, co prowadzi do powstania osadu.
Zastosowanie w praktyce: Właściwości fizyczne białek wykorzystuje się w kuchni - denaturacja zachodzi podczas gotowania jajka, a wysalanie stosuje się przy produkcji serów!
Funkcje białek w organizmie są niezwykle zróżnicowane - od budulcowych (kolagen), przez transportowe (hemoglobina), po ochronne (przeciwciała) i enzymatyczne. Każda z tych funkcji wynika z unikalnej struktury danego białka.