Rodzaje białek i ich funkcje
Białka dzielimy na białka proste (tylko aminokwasy) i białka złożone aminokwasy+częsˊcˊniebiałkowa. Ta różnorodność przekłada się na ogromną liczbę funkcji, jakie pełnią w organizmie.
Do białek prostych należą między innymi keratyny (budują włosy, paznokcie, skórę), histony (pakują DNA w jądrze) czy albuminy (transportują hormony i leki). Globuliny to na przykład przeciwciała broniące nas przed infekcjami.
Białka złożone to prawdziwe specjalistki. Kolagen - glikoproteina budująca skórę, kości i chrząstki - nadaje im wytrzymałość mechaniczną. Hemoglobina i mioglobina to hemoproteiny zawierające hem, odpowiedzialne za transport i magazynowanie tlenu.
Białka mogą ulegać denaturacji - procesowi niszczącemu ich strukturę i funkcje. Na szczęście istnieje też renaturacja, choć w warunkach naturalnych jest bardzo rzadka.
Ciekawostka: Hemoglobina w Twoich czerwonych krwinkach to białko złożone - bez części niebiałkowej (hemu) nie mogłaby przenosić tlenu!