Różnorodność polisacharydów
Polisacharydy różnią się między sobą rodzajem wiązań glikozydowych i strukturą przestrzenną, co determinuje ich funkcje biologiczne oraz możliwość trawienia przez różne organizmy.
Glikogen pełni funkcję zapasową u zwierząt i grzybów. Ma bardzo rozgałęzioną strukturę dzięki wiązaniom 1,4-α-glikozydowym w łańcuchu głównym i wiązaniom 1,6-α-glikozydowym w miejscach rozgałęzień. Ta struktura umożliwia szybkie uwalnianie glukozy, gdy organizm potrzebuje energii.
Skrobia to główny materiał zapasowy roślin. Składa się z amylozy (nierozgałęzionej, tworzącej spirale) i amylopektyny (rozgałęzionej, przypominającej glikogen). Skrobię łatwo wykryć za pomocą płynu Lugola - zabarwia się wtedy na granatowo.
Celuloza pełni funkcję budulcową u roślin. Zawiera wiązania 1,4-β-glikozydowe, które mogą być trawione tylko przez nieliczne organizmy posiadające odpowiednie enzymy (np. bakterie w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy i termitów). U człowieka stanowi niestrawialne włókno pokarmowe.
🌱 Celulozy nie możemy strawić, ale jest niezbędna w naszej diecie! Jako błonnik, przechodzi przez przewód pokarmowy w niezmienionej postaci, ułatwiając wypróżnianie i obniżając poziom cholesterolu we krwi.
Chityna to polisacharyd budujący pancerze stawonogów i ściany komórkowe grzybów. Zbudowana jest z reszt N-acetyloglukozaminy połączonych wiązaniami β-glikozydowymi. Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych biopolimerów na Ziemi, obok celulozy.
Warto wspomnieć też o kwasie hialuronowym (hialuronianie), który wiąże ogromne ilości wody i pełni funkcję amortyzującą w stawach oraz nawilżającą w skórze. Jest coraz częściej stosowany w medycynie i kosmetologii.