Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Układ pokarmowy
Stawonogi. mięczaki
Chemiczne podstawy życia
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Komórka
Genetyka molekularna
Ekologia
Układ wydalniczy
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Genetyka klasyczna
Aparat ruchu
Metabolizm
Genetyka
Kręgowce zmiennocieplne
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Wodorotlenki a zasady
Kwasy
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Węglowodory
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Pochodne węglowodorów
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Stechiometria
Sole
Gazy i ich mieszaniny
Świat substancji
Roztwory
Pokaż wszystkie tematy
8.11.2022
322
19
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Białka są polimerami zbudowanymi z 20 roing in rooraj 40 minskar wszystkie białka powstajo na podstawie DNA, RNA. polacione aminokwasy twang Caricuch białkowy. -Aminokwasy są zbudowane grupy karboksylowej • grupy aminowej (-NH₂) ->podstawnika oznacianego symbolem R H H² - centralnie położony atom wegh (-COOH) COLO OH karboksylows aminowe N-CH-C L R₁ 1 P Aminokwasy są połączone w białkach za pomocą wigzan peptydowych. ce wiązania powstają między a grupp ka 2 Npgla, wodoru, azotu tlenu (siarka) OH. Białka proste - tylko aminokwasy grupa aminowa it. N-CH-C TH 1 R₂ Kolagen Scięgns P Histony-strukturalne - Keratyna Paznokcie H Tańcuen bialkowy N Podzial białek * Kryterium podziału białek jest budowa dzielimy je na proste i złożone podstawnik H 20 H OH R Hemoglobina - transportowa - Albluming Globuling precinci te Globuliny - odpornościowa O 20 N-CH-C-N-CH-C₁ + H₂O 1 OH R₁ R₁ - H₁ R₂ peptyd złożone-a e-aminokwasy + część białkowa ↓ nabialkona białkony. Zańcuch Budowa a funkcje białek Najważniejszą funkcją biołek jest funkcja enzymatyczna a inne to strukturalna, magazynująca, transportowe, odpornościowa, ochronna K- grupa karboksylowa Pepsyna - enzymolycine zolgdek miaglobing Z Fibiynogen - ochronna skiep Mioglobina magazynujący. тадикулиј эку 9 9 i J Inne znaczenie białek. → regulują pracy organizmu (insulina) → odpowiadają za ruch (aktyna, miozynu) → wykrywają sygnałyi prekuzują je dalej (receptory → zapas substancji odływczych → prenoszy elektrony (pomagają wytwanyc energig 4 Właściwości białek rozpuszcza się w wodzie twonge roztwór koloidalny (koloid) czyli niejednorodny mieszaning bialks pod wpływem sdi mineralnych ulegają odwracajnej koagulagi • poddane cepis, alkocholu, kwasom ulegają denaturacji Aby wykryć białka stosujemy reakcje biuretową która шуклуйи peptycy Koagulacja białka Koagulacja to proces lquienia się ciętslek kolordu w wip kesie struktury Pnykładem koagulagi jest wysalanie białka pod wpływem Sofi niektórych metali lekkich np NaCl. Polega ono na odwoolnieniu białka dripki Gems jego cigstocki it wong osad. Jest to proces odwracalay. O →wysoka temperatura promieniowanie UV rentgenowskie bionove) koagulacja wysokie ciśnienie chemiczne →stężone kwasy i zasady →sole metali ciezkich. →...
Średnia ocena aplikacji
Uczniowie korzystają z Knowunity
W rankingach aplikacji edukacyjnych w 11 krajach
Uczniowie, którzy przesłali notatki
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
alkochole Denaturacja białka Denaturacja to naruszenie jego struktury prestnennej pod wpływem. czynników fizycznych lub chemicznych. Podczasi denaturaturag następuje vozerwanie wiązań chemicznych z wyjątków peptydowych. Zmieniaja sie jego funkgje prez co nie może pełnić swoich funkcji. fizyczne O cząstecka bialka cząstecks, wady ci- jon Nat ၂၁၈ denaturacj MR