Chemiczne podstawy życia
Wszystkie organizmy zbudowane są z pierwiastków chemicznych, które tworzą związki organiczne i nieorganiczne. Makroelementy (jak węgiel, tlen, wodór, azot, fosfor i siarka) występują w dużych ilościach, stanowiąc ponad 0,01% suchej masy organizmu. Mikroelementy (jak żelazo, miedź, jod) występują w mniejszych ilościach.
Woda to najważniejszy związek nieorganiczny w organizmach. Ma wyjątkowe właściwości: duże napięcie powierzchniowe, wysokie ciepło parowania i duże ciepło właściwe. Te cechy sprawiają, że woda doskonale reguluje temperaturę organizmu i stanowi środowisko dla reakcji biochemicznych.
Węglowodany to związki organiczne zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu. Dzielimy je na: cukry proste (np. glukoza, fruktoza), dwucukry (np. laktoza, sacharoza) i wielocukry (np. skrobia, glikogen). Pełnią różne funkcje - od dostarczania energii po budowę struktur komórkowych.
Ciekawostka: Glikogen, będący produktem rozkładu skrobi, pełni funkcję materiału zapasowego zarówno u zwierząt, jak i u grzybów, podczas gdy rośliny magazynują energię w formie skrobi.
Białka to polimery zbudowane z aminokwasów. Ze względu na budowę dzielimy je na białka proste (zbudowane tylko z aminokwasów) i białka złożone (zawierające dodatkowo grupy niebiałkowe). Przykłady białek to kolagen, mioglobina, hemoglobina i fibrynogen, które pełnią kluczowe funkcje w organizmie.